Magnus Ericsson: En kultur som mördar

9 augusti 2019 18:15

Det blir tröttsamt att sparka in samma gamla boll i samma gapande öppna mål, men det måste tydligen göras, om och om igen. Nya människor har kapats ned med lagliga vapen i USA. I fallen El Paso och Dayton hade mördarna shoppat sina automatvapen som vore de billiga skor på nätet. Men det finns många amerikanska politiker som försöker få till en ny lag som åtminstone kräver bakgrundskollar på de som vill köpa eldvapen. Det initiativet blockeras dock av andra folkvalda vars kampanjbidrag kommit från bland annat National Rifle Association. NRA gillar puffror och de som tillverkar puffror älskar dem.

Trump sade i ett tal till NRA att det enda som kan stoppa dumma typer med vapen är snälla typer med vapen. Ett uttalande som nog stämmer, om ens kognitiva förmåga är i paritet med en lymfparakits. Trump har även pratat om att beväpna lärare för att motverka skolskjutningar, vilket är direkt absurt men fullt i linje med hans uttalande om snälla typer med vapen. Som en Clint Eastwood med studieskulder skall högstadiefröken ställa världen till rätta, revolver i hand. Trump skyller skjutningarna bland annat på datorspelens negativa inverkan på unga, vilket också låter rimligt… om ens kognitiva förmåga är i paritet med en piplärkssnäppas.

Att tillgången till vapen ens är en faktor blundas helst för. NRA och vapenlobbyisterna har för stor makt för att många politiker skall våga ta i den. Vilket tydligt belyser hur sårbart ett demokratiskt system är när din chans att bli vald till stor del beror på hur mycket pengar du kan dra in till kampanjen. Men åter till det här med snälla vapen. Vid skjutningen i Dayton hade polisen ”neutraliserat” gärningsmannen redan efter 30 sekunder. Ändå hann han mörda 9 och skada 37 personer innan dess. De snälla typerna var där, men deras kulor stoppade inte den dummes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Ericsson