Kvinnorna som vi ser fram emot att bli

15 augusti 2019 19:44

”Man borde plugga juridik. Bli som Ruth Bader Ginsburg”, säger kompisen.

Det kan tyckas lite märkligt att en 37-åring finner inspiration i en 86-årig domare – men det ligger helt rätt i tiden. Ruth Bader Ginsburg trycks upp på t-shirts och har fått smeknamnet the Notorious RBG. Hon är älskad för att hon i många år kämpat för jämnlikhet men också för att hon utstrålar en, ursäkta uttrycket, ”no more fucks to give-attityd”.

Bustle skrev nyligen om äldre kvinnors intåg i populärkulturen. De har så klart alltid funnits där. Som Tina Fey uttryckte det på Emmygalan ”Meryl Streep är så briljant att hon bevisar att det fortfarande finns bra roller i Hollywood för Meryl Streep i 60-årsåldern.” Men Meryl, Judy Dench och Helen Mirren är något av undantag. De manliga skådespelarna får bli äldre men deras motspelerskor byts ut till yngre förmågor. I bioaktuella ”Hobbs and Shaw” spelas Jason Stathams syster av Vanessa Kirby - som är 21 år yngre än honom. Inte en omöjlighet rent syskonaktigt, men i filmen visas de som barn tillsammans.

Man har antagit att det inte finns någon marknad för filmer och serier med äldre kvinnor. Det har visat sig inte vara sant - och det har öppnat för en variation av roller - ”Frankie and Grace” med Jane Fonda och Lily Tomlin i huvudrollerna är inne på sin femte säsong och på bio går just nu ”Poms - Dansa för livet” – en spelfilm om en cheerleading-grupp för kvinnor över 60. Och vem fick inte gåshud när 62-åriga Linda Hamilton dök upp i den nya Terminator-trailern och såg sådär tuff ut som bara Linda Hamilton kan?

Man skulle kunna anta att denna popularitet beror på att allt fler kvinnor i mogen ålder går på bio och vill se sig själva representerade. Men det har visat sig att publiken främst består av kvinnor mellan 25-40 år.

Vi vill alltså se de kvinnor som vi hoppas på att en dag bli. Likt min kompis som inspireras av Ruth Bader Ginsburg. Vi vill se kvinnorna med no more fucks to give.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Samuelsson