Julen närmar sig med stormsteg – bibliotekarien Johanna Renling ger passande boktips för alla tillfällen

Julen är på väg snabbare än någonsin i år. Kanske är det för att hösten varit så varm och vintern väntar på sig. Hur ska man då kunna greppa att första advent väntar just runt hörnet. Här kommer några boktips i väntan på tomten...

24 november 2015 18:15

1. "God jul: Kakor, knäck och karameller" av Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Underbara Clara har släppt ännu en bok. Denna gång är fokuset inte att barnen ska göra själva utan snarare att vara tillsammans. Precis som det ska vara på julen. Vi samlas för att laga mat, baka, sjunga och pyssla tillsammans under julen, från alla generationer.

2. "Hannus magiska jul" av Hannu Sarenström

Vi får följa Hannu under julstöket från första advent och fram till tjugondag Knut. Det är roligt, stökigt och lugnt på en och samma gång. Men ju närmare julafton desto stressigare blir det. Hitta den perfekta granen, mumsa julgodis i soffan, gröna julrecept och en massa humor bjuder boken på. Det finns inga måsten kring julen, utan se alla möjligheter.


3. "Astrid Lindgrens jul"

Att få växa upp med Astrid Lindgrens alla klassiker är något jag önskar alla barn! I den här boken kan vi lyssna till Astrid Lindgrens röst som högläser sina sagor och samtidigt bläddra och följa med. Tänk att sitta vid brasan och lyssna till Pippi Långstrump med hela familjen. Kanske blir det julens höjdpunkt.

4. "Resan till den första julen" av Juliet David

Om man brukar läsa julevangeliet så finns här en rolig variant för barnen. En pop-up bok där man kan vika ut ett jullandskap och leka med lösa julkrubbefigurer. Hela julberättelsen finns med men på ett interaktivt sätt för de minsta.

5. "JUL: pekbok" av Marin Salto

Den enklaste av böcker för de allra minsta. En första pekbok om julen. Men läs den med äldre barn också. Associationerna som bilderna ger får barnen att berätta om egna tankar och minnen.

Johanna Renling

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion