Johanna Renling: Ska ni få tillökning? Här är böckerna som förbereder

13 augusti 2019 18:15

Nu kommer bebis nummer tre i syskonskaran. Den stora, 4 år, är helt bombsäker att det är en tjej trots att vi inte vet. Den yngre, 2 år, har inget begrepp alls om vad som ska komma. Så vi försöker läsa böcker om nya syskon i familjen för att skapa nån idé om hur det kan bli.

"Familjens lille kung" av Sally Lloyd-Jones. De var en lycklig familj och Marianne var en rar prinsessa. Men så en dag föds en ny kung, den lilla babyn. Han bara skriker och alla pratar om honom. Ett roligt perspektiv utifrån storasystern som inte tycker det är särskilt kul, i alla fall inte till en början. Och visst är det så att den lille babyn som kommer ny blir en liten härskare då hen bestämmer rutinerna.

"Vi är syskon: tolv berättelser om att ha syskon" av Jeanette Wigren. En samlingsvolym med kända syskonpar men också helt nya berättelser. Om att längta efter sitt syskon som man bara träffar varannan vecka, eller att vänta på någon som ligger i mammas mage. Om hur tråkiga de små är i början och om att vara avundsjuk och vilja vara liten igen. Många sidor av syskonskapet ryms i denna fina bok.

"Uno i mammas mage" av Sara Gimbergsson. Uno är en pytteliten bebis som finns i mammas mage. En bok som följer hela händelseförloppet från spermie till nyfödd bebis. Med tecknade bilder både inifrån och utifrån. Kanske man inte ska få syskon men undrar hur man själv hade det i mammas mage? En bra bok att prata utifrån.

"Jag är storasyskon nu!" av Anthea Simmons och Georgie Brikett. Att vara minst och sen helt plötsligt vara störst är omvälvande för ett barn. Bebiskläderna är för små och spjälsängen passar inte längre. Ändå vill man vara liten tills man kommer på att det är bra att vara stor. Man får äta goda saker, kan sitta upp och titta ut genom bilen och springa runt och leka. En fin historia om att komma på att det faktiskt har fördelar att vara stor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Renling