Dennis Fahlgren: Reaktionsvideos är värdelöst skräp

14 augusti 2019 18:15

För det mesta brukar jag försöka att inte ha en åsikt om sådant som inte tillhör kärnverksamheten i det som utgör en dräglig och sund tillvaro. Men jag kan inte låta bli att hårt sparka och slå in en öppen dörr lite nu och då. Är ni bekanta med reaktionsvideos? Det är nämligen något oerhört korkat och meningslöst. Och tro mig när jag inte gillar att skriva så. Jag tror stenhårt på att ingen ska säga åt någon annan att hans eller hennes intressen är mindre värda eller mindre ointressanta än någon annans. Var och en får själv skapa sig ett värde och en mening med sina intressen. Men trots detta sagt så vill jag återigen upprepa att reaktionsvideos är något vedervärdigt som med eld bör bedrivas.

Jamen, vad är då en reaktionsvideo? Jo, mycket enkelt. En person, oftast mer eller mindre känd, tittar på exempelvis klipp, videos eller lyssnar på en låt och blir filmad när den reagerar på det den upplever. Trogen läsare minns min krönika om överdriven användning av superlativ för att beskriva allmängiltiga händelser och vardagliga ting. En reaktionsvideo är precis så men uppskruvad ytterligare några extra varv.

Hur lågt har vi som samhälle fallit när något av det mest populära som existerar är videos och klipp när mer eller mindre kända människor reagerar med skrik, överdrivna gester och sprattliga rörelser på helt meningslösa saker? Jo, det är extremt lågt. Och återigen. Det. Är. Vi. Som. Tittar. Herregud.

Missförstå mig inte. Jag förespråkar inga straff, inget våld eller egentligen några som helst konsekvenser för den som uppskattar en reaktionsvideo lite nu och då. Jag vill bara att man reflekterar lite över hur värdelöst det är att spendera sin dyrbara tid på rent skräp. Och sedan tycker jag att man ska skämmas. Man ska skämmas något så in i helvete. Fy! Usch! Tvi!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Fahlgren