Dennis Fahlgren: En Ding Ding Värld

28 augusti 2019 18:15

Som liten gosse läste jag ofta och länge tidningen ”En Ding Ding Värld”. Detta fantastiska magasin med en del sanningar men framförallt med en mycket stor andel påhittade reportage om både det ena och det andra. Om bland annat livs levande vampyrer, spöken, konstiga människor och orimligt osannolika händelser. Alltid kryddat med bilder och intervjuer från vittnen.

Som barn kan det här med källkritik vara lite svårt att greppa så i mångt och mycket trodde jag på det som stod skrivet i ”En Ding Ding Värld”. Men även min ofta sockerhöga och extremt speedade barnhjärna började så småningom förstå att allt inte stod riktigt rätt till alla gånger. Efter ett tag kunde ett mönster skönjas. Nämligen att färgbilder oftast betydde att något var på riktigt medan svartvitt betydde påhitt och bluff.

Det är ganska smart, faktiskt. Men hur bisarr, konstig och fabricerad ”En Ding Ding Värld” än må ha varit så toppar den inte den förvirrade verklighet vi just nu lever i. Ni förstår säkert vad jag menar, eller så inte. Slå upp valfri kvällstidning och förundras och förfäras över den skräck, pina och sinnesbedövande meningslöshet som täcker sida upp och sida ned. Herregud vad jag saknar ”En Ding Ding Värld” sådana gånger.

För hur många bilder av vampyrer, vanställda människor och trehövdade barn jag än konsumerat i min barndom har det inte tillräckligt förberett mig för de döda blickar och förvrängda ansikten som blint stirrar tillbaka på mig när jag slår upp en tidning idag. Det är värre än ”En Ding Ding Värld”. Det här är verkligheten.

Nåja, allt är inte hemskt och vidrigt här i den riktiga världen. Det är trots allt så att man kan välja bort saker man inte gillar. Och det gör jag i mycket, mycket, mycket stor utsträckning. Det är åtminstone en tröst i mörkret.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Fahlgren