Asap Rocky har mest troligt aldrig lekt ”luften är fri” och andra krönikeideér som inte tog sig hela vägen

1 augusti 2019 18:15

Fredag

Någon gång ska jag räkna ut hur många krönikor jag skrivit. Varannan vecka har jag levererat i mer än tio år. Vissa har blivit bra, andra – nja, låt oss säga att jag åtminstone har levererat.

”Du skriver mycket om film” har påpekats och det är sant och detta kanske kommer som en överraskning, men alla vi krönikörer på kultur- och nöje har faktiskt ett tilldelat ämne. Men vi svävar i väg från det ibland.

”Är det svårt att komma på saker att skriva om?” är den andra kommentaren. Nej, det är jättelätt. Det som däremot är supermegasvårt är att få en idé som räcker hela vägen. Om än jag gjort världens bästa spaning så är det så ofta det inte räcker till en hel krönika. För att illustrera kommer leveransen idag bestå av idéer jag haft den gångna veckan som inte räckt till:

 Det har varit intressant att läsa svenska och amerikanska kommentarer angående Asap Rocky då många svenskar tycker att det är så uppenbart att han är skyldig och många amerikaner tycker att det är så uppenbart att han är oskyldig. Detta trots att alla sett samma filmklipp. Jag undrar om det är för att amerikaner är uppväxta med mer en ”provocerar du mig så får jag nita dig”-mentalitet samtidigt som vi spenderade barndomen med leken ”luften är fri”?

 I en ny storfilm förekommer en ättestupa. Har det någonsin funnits på riktigt eller är det en myt? En googling säger, nej, mest troligt har det inte funnits på riktigt. Men om det har funnits så fanns det i Malå.

 Hur kan det komma sig att så många unga kvinnor har ett så imponerande vackert hår? Varje högstadie ser ut som en reklam för ett exklusivt schampo. Jag minns knappt någon som hade ett sådant svall när jag var tonåring och det var inte för att vi inte försökte. Kan förklaringen vara att de tagit ett kliv upp i evolutionen? Nu superhår och nästa steg blir X-men.

 Rutger Hauer är död. Det var ju synd. Hur är det med Christopher Lambert?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Samuelsson