Andreas Eriksson: "Endgame" – ett slutspel och en nytändning

14 maj 2019 18:15

Jag råkade befinna mig på Malta när jag såg den första Iron Man-filmen med Robert Downey Jr i huvudrollen. Jag minns att jag förvånades över att biografvisningar på Malta tydligen avbryts med en paus mitt i filmen för att man ska kunna gå på toaletten eller köpa mer biogodis, men framför allt minns jag att det kändes som att det här kunde vara början på något stort.

Och nu, 10 år senare, kan vi konstatera att det verkligen var början på något stort. Kanske det största världsbygge som filmvärlden skådat, med drygt 20 sammanflätade filmer (samt ett antal relaterade tv-serier). "Avengers: Endgame" går just nu fram som en ångvält på biotopplistorna och som namnet antyder sätter den punkt för den här sviten av bioupplevelser – samtidigt som den öppnar upp för en fortsättning. För om det är något vi vet från serietidningarna som ligger till grund för Marvels filmuniversum, så är det att det aldrig någonsin tar slut. Nya berättelser kan hela tiden spinna vidare från de tidigare.

I sommar kan det också sättas punkt för filmserien om X-Men, som även den varit en imponerande upplevelse, om än lite ojämnare än Avengersfilmerna. Men egentligen tillhör ju även X-Men samma fiktiva värld som Avengers & Co, och förväntningarna är att X-Men snart dyker upp på vita duken igen i en omstöpt form som passar in med de Avengers-relaterade filmerna. Detta som en följd av att de numera tillhör samma filmbolag efter att Disney köpt upp Fox som producerat X-Menfilmerna.

För oss som växt upp med serietidningar där X-Men och Avengers hela tiden haft med varandra att göra så vore det såklart en dröm som går i uppfyllelse. Samma sak om Fantastic Four kan ansluta också…

I så fall ser jag inget som hindrar att vi om 10 år summerar ännu ett decennium av fantastiska superhjältefilmer och relaterade tv-serier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin