Andreas Eriksson: En hyllning till eldsjälarna

20 augusti 2019 18:15

Ideella krafter får kulturlivet att gå runt. Nästan alla typer av evenemang kräver ideella insatser, då det är få som kan locka tillräckligt många besökare och inträdesavgifter för att täcka precis allt arbete. Utan ideellt arbete är det tyvärr mycket som skulle försvinna. Värt att tänka på när till exempel stora artister får uppmärksamhet för miljonbelopp som de tjänar. Det är ytterst få förunnat att nå dit, de flesta kulturevenemang – idrottskultur inkluderat – sker vid sidan om mångmiljonerna.

Nybygget i Rismyrliden har varit föremål för rubriker i sommar för att det är svårt att få volontärer till verksamheten, men deras problem är inte unikt utan känns igen från andra håll. Det är fullt förståeligt att antalet eldsjälar inte kan räcka till överallt. Att ta på sig ideella uppdrag är inte enbart förenat med positiva upplevelser. Oavsett hur givande jag själv tycker att det är, så kräver det också mycket och kan vara svårt att kombinera med livspusslet i övrigt. Även roliga saker kan tära på orken i längden.Men just därför vill jag hylla de som faktiskt försöker göra en insats för något de brinner för, och som vill att andra ska få en minnesvärd upplevelse. Uppskattningen man får är sällan i proportion till den faktiska arbetsinsatsen.

Så oavsett om du flyttar sand på Norsjö Beach, monterar tält på Medeltidsdagarna, är statist på sommarteatern, sätter upp en revy i Jörn, lägger ut mattor på Nordsken eller svarar på besökares frågor på Trästockfestivalen (för att nämna några exempel jag bevittnat med egna ögon i år) så hoppas jag att du känner att det gett dig något och att besökarna fått en fantastisk upplevelse tack vare din insats.

Och om du inte hinner njuta av evenemanget för att du jobbat för mycket, ta en paus och kom tillbaka som vanlig besökare nästa gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Eriksson