Året gav många nya favoriter

Skellefteå hade ett rikt och varierat utbud kulturupplevelserunder 2014. En blandning av inhemska och hitresta talanger bjöd på musik, dans och teater i olika former.

29 december 2014 14:30

Andligast var...

Contexts konsert i Landskyrkan med visor, jazz, rock och pop. Varje ord i låttexterna och i presentationerna syftade till att få oss att känna oss älskade och levande. Och de lyckades.

Barnvänligast var...

"Nya hyss", en Astrid Lindgren-konsert med improvisationsteater mellan låtarna. Skulle Unghästens Niklas Larsson få vara Pippi eller skulle det bli Kari Hamfors-Wernolf från tv? Många barn fick själva medverka som sångare och dansörer och få smak för egna kulturaktiviteter i framtiden. En eloge till de superengagerade dans- och kulturskolelärarna som möjliggjorde detta.

HBTQ-vänligast var...

"Jesus Christ Superstar" där Judas kastas mellan sin ömma kärlek till Jesus och sin förtvivlan över hur svårt det är att göra rätt. Han ville bara väl.

Mest nyskapande var...

Norrdans föreställning "In the middle of nowhere". Publiken bytte sida och såg halva scenen och handlingen innan paus och andra halvan efter paus. Vilket spännande grepp. Hjärnan blev fylld av uppgiften att komma ihåg vad som hände på första sidan och koppla ihop handlingarna.

Mest satirisk var...

Klungans föreställning "På rätt sida om okej" med roliga monologer och sketcher. Ett exempel – "Problemet med Norrlands inland är inte att ungdomarna flyttar därifrån utan att de gamla stannar kvar. Ironiskt förstås".

Mest självbiografisk var...

Hemvändande mästerdansörens Mikael Marklunds berättar- och dansföreställning "She left U" om Skellefteå och dansens betydelse i hans liv. Klassisk balett blandades med egyptiska steg, breakdance och en tribute till idolen Michael Jackson.

Mest stylad körscen...

Med skira gröna detaljer hade Skellefteå kammarkörs vårkonsert. Tonsatt poesi från Blake och Höga visan blandades med gästduon Margareta Bengtson och Mathias Algotsson "ÅIÅAÄEÖ" om en promenad i New York inför en ny skiva. En vänlig grönskas rika dräkt dirigerades ur en solstol.

Sublimaste samspelet...

Uppstod när Norrlandsoperans symfoniorkester översatte den pianospelande dirigenten Howard Shelleys minsta min till ljuv musik. Det kändes som att se osynliga trådar mellan dirigentens händer och stråkarna. Så ska Beethoven låta.

Störst antal nya lokala solosångartalanger...

Bjöd Skellefteå symfoniorkesters allsångskonsert på. Erik Hedmans framförande av Ledin-medleyn som dirigenten Jonas Nyström satt ihop var en succé. Övriga solister var Hanna Stenlund, Lotta Gustafsson, Johanna Öhman och orkesterns Sofia Olin Lundmark.

Karin Lundström Rawden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa