Ställer ut i Kulturhallen: "Vill visa kvalitativ konst här i Ostvik"

Träskulpturer, olja och abstrakta bildvärldar. Anders Hägglund vill skapa en plats för konst i Ostvik och nu har årets utställning slagit upp sina portar.

4 juli 2019 08:15

Det blomstrar och växer intensivt längsmed Ostviks byavägar. Inne i en stor, röd byggnad spirar det också, men i konsten. Anders Hägglund öppnar dörrarna till vad som tidigare var ett förfallet förråd, men som nu pryds av bokstäverna "Kulturhallen".

För fyra år sedan föddes idén om en plats för konst i Ostvik. Anders Hägglund är konstnären som återvänt till sin barndoms by och som såg framför sig hur den stora byggnaden i själva verket var menat att vara utställningslokal.

– Jag började rusta upp platsen, och första utställningen hade vi för just fyra år sedan. Men då hade vi inget tak och knappt några väggar, utan skyddade konsten med plast. Förra året invigde vi officiellt Kulturhallen och nu är vi igång, säger han.

Väggarna är täckta med verk från fem andra konstnärer, förutom Anders Hägglund själv. Roger Sandberg, Boden, Tage Lundin, Vilhelmina, Eva Astrid Westlund, Boden, Tove Andresen, Danmark och Lars Eriksson, Stockholm, ställer ut allt från skulpturer till abstrakt akryl.

– Det är jag som bjudit in dem, och det handlar om konstnärsvänner jag har stött på i olika sammanhang, säger Anders Hägglund.

Där ryms stämningsfulla skildringar som andas fjäll signerade Tage Lundin, men också sommarängar liknande de just utanför utställningslokalen skapade av Eva Astrid Westlund.

– Jag skulle säga att det är en stor blandning av olika uttryck. Det är mycket färg, mycket är kraftfullt och vissa saker bryter av, säger han.

Hans egna verk går också att beskåda. Känslosamma naturbilder, långt ifrån en korrekt avbildning, och träskulpturer dominerar.

– Jag har målat hela mitt liv, och jag skulle säga att jag inspirerats en del av Munch och Van Gogh i stil och färger. Och naturen spelar en stor roll, mina tavlor är mycket baserade på minnesbilder av omgivningarna här uppe, och mot gränsen till Norge. Vi kör mycket bil där, och bilderna är målade i fågelperspektiv för det är lite så det känns, att vara fri som en fågel, säger han och för handen mot de mjuka formerna och varma tonerna som vuxit fram under hans pensel.

Platsen där utställningen hålls genomsyrar också Hägglunds eget skapande. Många av träskulpturerna har uppstått ur material och trästycken som finns omkring släkthuset tvärs över vägen från lokalen.

– Jag utgår från det jag hittar. Här finns bland annat en del av en släde mina förfäder byggt som jag nu gjort om till konst, det känns roligt att ta vara på och ära de som gått före på det viset, säger han.

Varje helg till 28 juli går konsten att upplevas i Ostvik. Men för Anders Hägglund tar det inte slut där.

– Jag har mycket planer och idéer, och jag kommer arbeta för att det här blir en permanent kulturell plats. Jag vill visa kvalitativ konst inom alla områden här i Ostvik, det känns kul och viktigt att sådant här också finns utanför centrala stan, säger han.

Fakta

Utställning i Ostvik

Medverkande: Roger Sandberg, Boden, Tage Lundin, Vilhelmina, Eva Astrid Westlund, Boden, Tove Andresen, Danmark och Lars Eriksson, Stockholm, Anders Hägglund, Ostvik.

Plats: Kulturhallen i Ostvik

Pågår: Fredagar, lördagar och söndagar mellan 12 och 16 till 28 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa