Skapandet hjälpte Sara att tillfriskna

Konstnären Sara Norén drabbades av utmattningssyndrom, men skapandet hjälpte henne att tillfriskna. Med konstutställningen "Mitt i all svaghet" vill hon öppna upp för samtal kring sjukdomen som kommit att bli ett folkhälsoproblem.

27 april 2019 09:00

Sara Norén är inne på slutet av andra året på Konstlinjen på Solviks Folkhögskola. Nu anordnar hon sin första egna konstutställning "Mitt i all min svaghet" på Liljas Konst & Ram.

– Jag har gått igenom en utmattning och är långsamt på väg att tillfriskna. I det har konsten varit väldigt viktig och de alster jag ställer ut är kopplade till min sjukdomsperiod, berättar hon.

Skapandet har funnits med i Saras liv så länge hon kan minnas. På gymnasiet studerade hon vid estetiska programmet med inriktning mot bild, men efter det tog livet en annan vändning och konsten hamnade i skymundan.

– Jag kände att jag var tvungen att skaffa mig ett riktigt jobb och har alltid haft höga krav på mig själv.

"Det var just efter jag blivit färdig med dietist-utbildningen och livet egentligen skulle börja, som det tog stopp."

Efter att ha jobbat ett par år inom äldreomsorgen började hon på socionomprogrammet, men kände halvvägs igenom att det inte var något för henne. Hon bytte då spår och började studera till dietist. I dag är hon färdigutbildad dietist och har en fast anställning på kirurgen som hon tagit tjänstledigt ifrån medan hon går konstutbildningen.

– Det var just efter jag blivit färdig med dietist-utbildningen och livet egentligen skulle börja, som det tog stopp. Jag gick in i väggen efter många års påfrestningar, berättar hon.

Skapandet har hjälpt Sara tillbaka till livet och sakta håller hon på att tillfriskna. I utställningen får vi ta del av upplevelser som man kan ha under utmattningssyndrom.

– Det känns naket och utlämnande att dela med sig av sina innersta tankar och känslor, men jag vill lyfta på locket och öppna upp för samtal kring en sjukdom som kommit att bli ett folkhälsoproblem, avslutar Sara som har vernissage för utställningen "Mitt i all svaghet" idag.

Fakta

Utställningen "Mitt i all min svaghet"

Vernissage: 27 april

Var: Liljas Konst & Ram.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman