Ny utställning: ”Det blir oundvikligt att möta sig själv och sin egen blick”

Under våren visar Museum Anna Nordlander ett urval filmer gjorda av Tova Mozard. På söndag är det vernissage för utställningen "Hello! Is it Me you´re looking for?"

5 april 2019 19:00

Filmkonst

Under april och maj visar Museum Anna Nordlander ett urval av filmer gjorda av konstnären Tova Mozard. Filmerna är gjorda mellan 2003-2019 där den senaste filmen "Psychic" är helt ny.

– De olika filmerna skiljer sig något från varandra, men det de har gemensamt är den kärleksfulla nyfikenhet och respekt Mozard visar i sina möten, berättar Madelaine Sillfors, utställningskurator på Skellefteå museum.

Tova Mozard bor och verkar i Stockholm och arbetar med film och foto. I sina filmer och videoverk utforskar hon relationen mellan kameran, berättaren och sig själv som konstnär och filmare.

En av de videoverk som kommer att visas är "Cowboy Russ" där en man återberättar en duellscen från filmen "Sju vågade livet" från 1960. Han berättar historien så utförligt att publiken förflyttas till inspelningsscenen av filmen. Historieberättar avslutar med att säga "bryt", samtidigt som han intar en pose. Illusionen bryts och han är tillbaka i sin vardagliga lägenhet.

"Vi får möta sällan dokumenterade livsöden och verklighetsuppfattningar, men i hennes filmer blir det oundvikligt att också möta sig själv och sin egen blick."

- Förändringen från hans självsäkra underhållning till verklighetens bräcklighet blir väldigt påtaglig och det gör också att publiken blir delaktig i verket, säger Madelaine Sillfors.

Mozards verk ger plats för möten med unika människor i samhällets utkanter.

– Vi får möta sällan dokumenterade livsöden och verklighetsuppfattningar, men i hennes filmer blir det oundvikligt att också möta sig själv och sin egen blick.

Ett annat videoverk som visas under utställningen är "Cops Are Actors" som utspelar sig någonstans bland Los Angeles kullar där fyra skådespelare genom berättande och iscensättning porträtterar polisyrket.

- Det här är ett av Mozards senaste verk. Alla hennes videoverk är ett slags människoporträtt. Det som känns unikt med hennes videoverk är att kameran blir blicken och lyssnaren och ett stort utrymme lämnas till den person som gestaltas.

Utställningen kommer att pågå fram till den 26 maj 2019.

Vernissage "Hello! Is it Me you´re looking for?"

När: söndag 7 april klockan 13:00

Curator Madelaine Sillfors hälsar välkommen, och Tova Mozard säger några ord om sitt författarskap.

Efter inledningen startar filmprogrammet:

Cowboy Russ (2003) 8:00 min

Just Visiting This Planet (2005) 17:30 min

Wall of Love (2005) 5:00 min

Victims of Poverty and Hardship 2006) 5:30 min

Cops Are Actors (2018) 20:00 min

Psychic (2019) 19:00 min

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman