LisaLove Bäckman: ”Jag har alltid haft en livlig fantasi och förmågan att omsätta mina idéer till verklighet”

Under fem år har bildkonstnären LisaLove Bäckman framställt 500 bilder. Verken består till största del av självporträtt och det lider ingen inspirationsbrist hos kreatören. "Jag har snarare svårt att begränsa mig", säger hon.

29 mars 2019 19:00

Fjorton av hennes verk har varit föremål för utställning på Fotografiska i Stockholm, och nyligen vann hon fototävlingen "Shot Of The Year" med en bild tagen i björkskogen i Medle.

I en ljus och öppen lägenhet på Moröhöjden bor bildkonstnären LisaLove Bäckman tillsammans med kaninen Gudrun, som är van att porträtteras, och det är här hon ofta skapar.

– Mina idéer kommer ofta när jag får tid för mig själv och kan ge utrymme åt fantasier, vara närvarande och i kontakt med känslor och utveckla tankespår, berättar hon.

Det är därför hon till exempel aldrig ägt en TV. I dag lever vi i ett ständigt brus med sociala medier och olika intryck som hela tiden stör oss från att leta i vårt inre. LisaLove får inspiration i vardagen, genom att vara i naturen, förälska sig i antikviteter, spana på grönsaker på Ica eller leta efter skrot.

- Relationer och möten med människor, sådant kan jag gräva mycket i och få många bildidéer av, berättar bildkonstnären.

Bilderna hon tar är oftast självporträtt och hon jobbar på två olika sätt med känslouttrycken i bilderna. Antingen med känslan i stunden eller planerade montage.

- Oftast är känslorna som jag utstrålar riktiga och de känslor som jag har just i den stunden, men i vissa fall om det är mer planerade montage så måste jag spela och gå in i en viss känsla som jag vill förmedla. Men jag föredrar att experimentera och leka i stunden, det känns mest genuint då.

Hon framhäver att det är just skapandeprocessen som är meningsfull för henne och att den fungerar som en terapi.

– Skapandeprocessen betyder jättemycket för mig och jag inser det mer och mer. Genom att skapa får jag möjlighet att bena ut livets pussel och det är också där jag låter fantasier och idéer ta form, säger hon och fortsätter:

– Jag har alltid haft ett stort behov av att vara kreativ och uttrycka mig i olika former. Och för mig innebär det att få skapa fritt, lekfullt och med experimentlusta.

En annan viktig del i processen hon nämner är att få se det färdiga resultatet då bilden kommer ut på fysisk print.

– Det är först då som bilden och skapandeprocessen är helt färdig, en bild är aldrig klar förrän jag sitter med en färdig fotoprint i handen. Bilderna ska konsumeras i fysisk form, och inte digitalt, för att komma till sin fulla rätt och för att kunna tas in i bruset.

Det har alltid funnits en kreativ sida hos LisaLove. Som barn gillade hon teater, rita och slöjd, som sedan utvecklades till ett intresse för att skriva och fota. Teknikintresset har också funnits där sedan lång tid.

– När jag började med fotokonsten kände jag att nu har jag hittat rätt. Det var en perfekt kombination för mig som förutom konst även gillar teknik, berättar hon.

LisaLove Bäckman har tidigare turnerat runt en hel del med sin bildkonst och till sommaren kommer hon att ställa ut på Skråmträsk Kvarn. Den 29 juni är det vernissage, och sedan kommer utställningen pågå fram till den 12 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman