Länssalong intar konsthallen

Årets sommarutställning på Skellefteå konsthall är en länssalong med 31 medverkande konstnärer. Salongen är ett samarbete som genomförs tillsammans med Västerbottens museum i Umeå där det ges en parallell utställning samtidigt som den i Skellefteå. I dag öppnar utställningen.

7 juni 2014 11:00

Var tredje år har Skellefteå konsthall gett en konstsalong och tanken var egentligen att nästa skulle ske under 2015. Men när Västerbottens museum i Umeå började planera för en i samband med kulturhuvudstadsåret bestämde sig konsthallen för att vara med i projektet. Ett samarbete som inneburit att konstnärer med anknytning till hela länet kunde skicka in en ansökan. Responsen blev positiv då bara Skellefteå fick in 204 ansökningar.

– Det är jätteroligt att det är så stort intresse, konstaterar Anna-Karin Larsson, konstintendent, Skellefteå konsthall.

Konstsalong som fenomen är inget nytt då Liljevalchs i Stockholm har arrangerat sin vårsalong sedan 1921 och Anna-Karin Larsson menar att en salong ger bra möjligheter för oetablerade konstnärer.

– En salong är rolig som konstföreteelse och på det sättet att alla söker på samma villkor så det blir väldigt demokratiskt. Sedan kan den också visa trender i samhället, säger hon.

En jury bestående av konstnären Helene Billgren samt Karin Kvarn, konstkonsulent i Jämtlands län, och Ricky Sandberg, konsthallschef vid Havremagasinet i Boden, har utsett de 57 verk från respektive 31 konstnärer som kommer att visas i Skellefteå konsthall. Under urvalsprocessen fick de se varje inskickat verk på projektor med titel samt namn på konstnären, men ingen mer information avslöjades då tanken var att låta varje verk få tala för sig själv. Anna-Karin Larsson kan se en ny trend i det som antogs.

– Måleriet har fått en renässans. Ett tag var det väldigt mycket videoverk men det har börjat bli allt ovanligare, sedan är det framför allt en yngre generation som målar, säger hon.

 

* En parallell utställning sker vid Västerbottens museum i Umeå samtidigt som den i Skellefteå. Konstnärer med anknytning till länet har kunnat ansöka till bägge och några har blivit antagna till båda.

* I Skellefteå blev 31 konstnärer antagna av totalt 204. I utställningen ingår 57 verk.

* Utställningen i Skellefteå har öppet mellan den 7 juni och 7 september. Vernissage sker den 7 juni klockan 13.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa