Konstnärer utforskar vardagen i inlandet

Varför älskar man platsen? Valde man att stanna? Det är några av de frågor som Lennart Samor och Jörgen Sparf hoppas få svar på genom konstprojektet "Inlandsresan".

26 juni 2015 15:15

De kör mellan Malmberget i norr till hemorten Östersund i söder och tio stopp längs vägen är vad som ska hjälpa Lennart Samor och Jörgen Sparf att få fram vad livet i inlandet innebär.

– Vi frågar människor vad det är som gör att man trivs där man bor. Det är en allmän fråga som passar överallt, men vi åker längs Europas längsta väg, E45, och genom Europas mest glesbefolkade område, berättar Lennart Samor, som också är den som initialt kom på idén till konstprojektet.

– För mig har det vuxit fram över tio år. Jag har tidigare lekt med tanken att knacka på hos människor i orter som man vanligtvis bara kör förbi. Jag berättade för Jörgen om min idé och han sa bara " ja varför inte? Då gör vi det då", säger han.

Totalt kommer de att ha besökt tio hushåll innan veckoturnén är över och det är en blandning mellan nyinflyttade och människor som bott i norr i generationer. Det är unga och äldre, de som bor i hus, villa och ombyggda sommarstugor. Jörgen Sparf har ansvaret för intervjuerna, Lennart Samor fotograferar och dokumenterar längs vägen för att senare ta steget till gestaltning.

– Kanske blir det målningar, kanske talar fotografierna för sig självt. Jag har ingen aning än, säger Lennart Samor.

Jörgen Sparf förvånas över hur nära inpå människorna de hinner komma på de cirka två timmars tid som spenderas med dem.

– Det känns som om vi lär känna dem väl. De berättar om sin familj, livet, relationen till platsen. Jag tycker det är fantastiskt hur de släpper in oss i både hem och liv. Man blir ödmjuk, de berättar så mycket om vad de varit med om. Det är helt otroligt, säger han.

Malin Johansson/ NN

"Jag har tidigare lekt med tanken att knacka på hos människor i orter som man vanligtvis bara kör förbi."

Lennart Samor, konstnär.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa