Konstföreningen ställer ut sin samling: "Många konstskatter"

Abstrakta landskap, porträtt och skulpturer – Skelleftebygdens konstförening har sedan starten 1945 samlat på sig en stor mängd verk. I Skellefteå konsthall visas nu hela den färgsprakande samlingen under namnet "Retro".

26 januari 2019 08:15

Inne i Skellefteå konsthall täcks nästan varje väggyta med penseldrag, porträtt och tryck. Många känns igen – de har prytt olika offentliga verksamheter, allt från teatrar till skolor och väntrum. Gemensamt är att alla verken tillhör Skelleftebygdens konstförening, och nu visas de upp i en stor utställning.

– Föreningen startades 1945 av konstnären Hannes Wagnstedt för att ge allmänheten möjligheten att uppleva god konst. Sedan dess har vi arrangerat många utställningar, och också köpt konst av de som ställt ut hos oss. Det är de verken som vi nu samlat i konsthallen, säger Sonia Sjögren, ordförande i föreningen.

Utställningen, som fått namnet "Retro", öppnar under lördagen med vernissage klockan 13. Namnet skvallrar om vad som visas – en konstnärlig tillbakablick där många verk skapades under 50- och 60-talet, men också sådant som är betydligt mer nutida.

– Vi har länge haft en stor samling med konst som tillhör föreningen, och nu har vi bestämt oss för att både visa upp och sälja all konst. Vi vill att allmänheten ska få en chans att uppleva de här verken, och också fynda konstskatter, säger Sonia Sjögren.

Estetiken, tekniken och konstnärerna är många. Där finns allt från religiösa porträtt signerade Norsjökonstnären Victoria Nygren till Anders Åbergs röda stugor.

– Det är lokala konstnärer, men också många från andra delar av Sverige. Och det är en stor variation och mångfald bland uttrycken, jag tror det finns något för alla, säger Staffan Lidman, Skelleftebygdens konstförening.

Kring 60 verk ingår i utställningen, och förutom att det är en liten inblick i många olika konstnärskap är det också en slags tidslinje över föreningens aktiva år.

– Det är jättespännande att se alla verk samlade på det här viset. Vi har redan auktionerat ut en del av samlingen, så att samla resterande verk i en utställning känns väldigt kul. Det finns många guldkorn här, säger Staffan Lidman.

Fakta

Retro

Utställning av Skelleftebygdens konstförening.

Vernissage: Lördag 26 januari klockan 13. Tal av Thomas Hultman: ”Konstlivet i äldre Skellefteå” samt tal av Marlene Josefsson: ”Konstkonsulentrrnas uppdrag och läget i länet”.

Pågår till 10 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa