Kläder, normer och politik – vernissage för ny utställning på MAN

Vad säger våra kläder om oss? Om kön, sexualitet och relationer? I utställningen "Paritet" undersöker Maja Gunn kläder, utifrån ett normkritiskt och queert perspektiv. På söndag är det vernissage på Museum Anna Nordlander.

15 juni 2019 10:15

Många använder kläder som uttryck för personlighet, musik och politiska åsikter. Men det yttre ligger också till grund för antaganden kring personers sexuella läggning, kön och identitet. Det är där utställningen "Paritet", skapad av Maja Gunn som är professor i konsthantverk, tar avstamp.

– Ena verket är helt nytt, speciellt producerad för oss. Det känns otroligt kul, säger Madelaine Sillfors, kurator på Museum Anna Nordlander.

Inne i utställningssalen hänger beigea plagg, så kallade testplagg. Vid en närmare anblick blir det tydligt att det handlar om två plagg som omvandlats till ett – traditionellt kodade kvinnoplagg ihopsydda med mansplagg.

– Jag tycker det blir tydligt hur olika kläderna konstrueras, där manskläder är betydligt mer bekväma och större. Det blir symboliskt, säger Madelaine Sillfors.

Titeln på utställningen, "Paritet", kommer från just den kombinationen. Att kvinno- och mansplagg sätts samman så att de är i paritet till varandra, samtidigt som olikheterna också blir tydliga.

– Att förena mansplagg och kvinnoplagg är ju också den enkla lösningen när klädskapare vill göra queera kläder. Jag tänker att verket kan ses lite som en kritik mot det simpla greppet också, säger Madelaine Sillfors.

"Paritet" består av två delar – det fysiska klädverket med namnet "Odd toile", som visas för första gången, och "Kollektion L". På en av väggarna projiceras nämligen sju olika lesbiska berättelser, och deras erfarenheter kring kroppen och kläder.

– Allt det här handlar om hur vi bemöts beroende på vilka kläder vi har på oss, och det här könsbyggandet som på många sätt pågår när det handlar om kläder. Jag tycker att utställningen på ett tillgängligt sätt tar upp detta, och jag hoppas att den bidrar till att besökarna reflekterar kring varför vi är så snabba med att döma varandra, säger Madelaine Sillfors.

Fakta

"Paritet"

Utställning på Museum Anna Nordlander, skapad av Maja Gunn.

Vernissage äger rum söndag 16 juni klockan 13.

"Paritet" pågår till 15 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa