Iskall polska hyllar norrländska vintern – med vintersimning och fotoutställning

För några år sedan började polska Marzenna Kruszynska-Risberg att vintersimma. Sedan dess har kärleken till norrländska vintern blivit stark och nu hyllar hon den med en fotoutställning.

10 februari 2016 18:15

I höstas flyttade Marzenna Kruszynska-Risberg från Skellefteå till Uppsala och sina tre vuxna barn som bor där sedan några år tillbaka. Men kärleken till förra hemstaden finns kvar och nu hyllar hon den med en fotoutställning som visas inne i Brinken. Bilderna som ställs ut fotograferades under förra vårvintern och bland motiven av snö och is finns också mer att hämta. Den som tittar noggrant på fotografierna kan tyda figurer i den smältande snön.

– Jag har döpt mina fotografier efter vad jag ser i bilden, som "Sjöhäst" exempelvis, men sedan är det upp till varje besökare att välja själv vad de vill se. Det är helt fritt, säger Marzenna Kruszynska-Risberg.

Fotografierna är efterbehandlade ytterst lite då Marzenna Kruszynska-Risberg i stället lagt energi på att letat noggrant efter passande figurer att fotografera under sina, enligt henne själv, "ofrivilliga promenader".

– Jag tycker inte om att promenera bara för att gå så jag bestämde mig för att ta med mig kameran och det var då jag började fota snön, säger hon.

När Norran träffar Marzenna Kruszynska-Risberg är hon klädd i linne och kortbyxor. Hon förklarar att allt över fem minusgrader är "kortbyxeväder" för henne, något som kom i samband med att hon började vintersimma för några år sedan.

– Det var något som hände med kroppen då. Min temperatur gick upp och nu tycker jag aldrig att det är kallt längre. Just därför passar den norrländska vintern mig så bra, säger hon nöjt.

Vintersimning är också anledningen till att Marzenna Kruszynska-Risberg valt att ställa ut sina fotografier just den här veckan. Till helgen deltar hon i världscupen och skandinaviska mästerskapet i vintersim som arrangeras centralt i Skellefteälven.

– Jag längtar efter att hoppa i vattnet och känna kylan. Det är en väldigt härlig känsla, säger hon och skrattar.

 

Just därför passar den norrländska vintern mig så bra.

Levande snö, naturens egna verk

Fotoutställning med motiv av snö och is.

Pågår inne i Brinkens showroom fram till söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa