Inspirerande feministisk festival på Nordanå

På söndag förvandlas Hallen på Nordanå till en mötesplats för inspiration. Lokala konstnärer kommer att finnas på plats för att väcka nyfikenhet och skaparlust. "Det jag ser mest fram emot är mötet mellan kreatörerna och publiken och vad som kan uppstå i det", säger arrangören Astrid Maya.

8 mars 2019 18:30

I höstas föddes idén om att arrangera en lokal feministisk festival hos scenografen Astrid Maya och Anna-Lena Lundmark, kulturutvecklare på Skellefteå kommun.

– Vi är bekanta sedan tidigare, men har aldrig jobbat ihop förrän nu. Vi har ett gemensamt intresse för något som känns viktigt, berättar Anna-Lena Lundmark.

Under eftermiddagen kommer fem lokalt yrkesverksamma kreatörer att berätta om deras konstnärskap. De kommer att inspirera besökarna genom att berätta om hur de jobbar, hur de får sina idéer och hur de genomför dem.

– Vi valde ut fem lokala kreatörer som alla har olika konstnärsuttryck, som är yrkesverksamma i sitt konstnärskap, lokalt engagerade och som undersöker sin roll som kvinna i sin konst, säger Astrid Maya.

De som kommer att delta är bildkreatören LisaLove Bäckman, textilkonstnären Maja Delborn, cirkusartisten Marina Georgescu, skådespelaren Matilda Kjellmor och det kommer även finnas möjlighet att ta del av Krista Näslunds konstnärskap berättat av Cathrine Enqvist.

– Målet är att väcka samtal kring konstnärskap, att inspirera och inspireras och att det ska vara en mötesplats för kreatörer. Det känns roligt att få lyfta sina medsystrar.

Konferencier för arrangemanget är Malin Åberg. Kreatörerna kommer att få gå upp en och en på scenen för att berätta om sitt konstnärskap och sedan kommer dagen att avslutas med en workshop för besökarna.

– Ofta slutar evenemang med att besökarna går hem när arrangemanget är slut, trots att många har funderingar som skulle må bra av att omsättas till samtal och skapande. Vi avslutar därför dagen med en workshop där besökarna har en möjlighet att få omsätta dagens tankar och upplevelser till ett eget verk, på temat "systerskap". Blir vi några stycken så kommer vi erbjuda besökarna att ställa ut verken gemensamt inne på Nordanå till allmän beskådan. Det blir en förlängning av ytterligare en aspekt i det hela, uppmuntran till skaparlust och vikten av att ha gemensamma plattformar för kreativitet, berättar Astrid Maya.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman