Frida gestaltar de utsatta

Utställningen ”Utsatt” ger en inblick i livsöden vi sällan pratar högt om. Den gestaltar människor som lever i utsatthet, med fokus på kvinnor som utsatts för förtryck. "Det känns jättepirrigt, det är första gången jag ställer ut något som är så verklighetsnära och allvarligt", säger konstnären Frida Bergkvist.

25 april 2019 10:00

Utsatta människor är något som alltid intresserat Frida Bergkvist. De som inte lever ett ordinärt liv, som missbrukare och hemlösa. På senare tid har hon även intresserat sig för kvinnor som befinner sig i utsatta positioner.

"Det är nu det verkliga arbetet måste börja för att skapa en förändring."

– Det finns många människor som lever i utsatta situationer, i potentiellt farliga situationer, som vi antingen inte ser eller väljer att inte se. Med den här utställningen vill jag åtminstone öppna mina ögon, och med lite tur någon annans, säger Frida Bergkvist.

De flesta av utställningens alster representerar ett liv eller ett öde som är förankrade i verkligheten. På samma sätt som #metoo handlar om många människors berättelser vill Frida Bergkvist låta betraktarna ta del av några människor bakom berättelserna.

– Under #metoo fick vi upp ögonen för kvinnors utsatthet, men det här är ingenting som får rinna ut i sanden. Det är nu det verkliga arbetet måste börja för att skapa en förändring, säger hon.

Frida Bergkvist bidrar i det arbetet genom att hälften av intäkterna från utställningen kommer att skänkas till Guldstadens Kvinnojour. Det kommer även att finnas möjlighet att lämna bidrag som oavkortat går till Kvinnojouren.

Fakta

Utställningen ”Utsatt”

Vernissage: 27 april klockan 12.00.

När: 27 april - 8 maj

Var: Galleri1.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman