Klimatkrisen möter kärlek, teater och cirkus i "Rädda världen"

Hur behandlar vi egentligen vår jord? Vad gör överkonsumtionen med miljön, men också med oss som människor? Matilda Kjellmor och Marina Georgescu förenar cirkus och teater i "Rädda världen" – en familjeföreställning om klimatet och kärlek.

31 augusti 2019 10:00

Personerna Mi och Ti föds, tittar sig omkring och söker mening i att existera på den här jorden. Så hittar de varandra, en varelse som mig, men också helt sin egen, och en vänskap tar form. Samtidigt blinkar skärmar med meddelanden och budskap – köp mer saker, då blir du lycklig och komplett. Mi och Ti rycks med, de vill äga mer, dras till färgglad plast och glitter. Men så plötsligt börjar världen prata. Hon är ledsen, hon är rädd, hon håller på att gå sönder under tyngden av alla nya saker. Hur ska Mi och Ti egentligen rädda den rädda världen?

Det är där, i varelsernas relation till jorden, sina saker och varandra, som "Rädda världen" tar avstamp. Bakom Mi och Ti står skådespelaren Matilda Kjellmor och nycirkusartisten Marina Georgescu. De möttes i våras på den feministiska kulturfestivalen Femfest och började då prata om att skapa något tillsammans. Ämnet var självklart – den brinnande klimatkrisen.

– Vi började med att läsa på om hur klimatkrisen ser ut. Vi vet att det inte står rätt till, men ju mer vi läste ju argare blev vi. Amazonas brinner, Donald Trump förnekar förändringarna som pågår och vi konsumerar alldeles för mycket, säger Marina Georgescu.

Trots det allvarliga och dystra ämnet vill "Rädda världen" inte lämna publiken uppgiven. Nej, istället spelar också kärleken en huvudroll – den till varandra, men också till skogarna, vattendragen och luften.

– Vi har glömt bort kärleken. Det är som att vi tror att vi kan fylla det där hålet med saker och materiella ting, men det fungerar inte. Och om vi inte har tid att knyta an till varandra, hur ska vi då kunna knyta an till jorden? Det låter lite klyschigt, men jag tror att det är så, säger Matilda Kjellmor.

Hon kommer från teatervärlden, och ska precis ha nypremiär för föreställningen "KvinnORKan", medan Marina Georgescu är synonym med nycirkus. I "Rädda världen möts de olika uttrycken, samtidigt som det blir något helt annat.

– För oss är det här något nytt, det är väldigt experimentellt. Föreställningen är nästan helt ordlös, vi kommunicerar med akrobatik, dans och rörelser och istället är det jorden som pratar, en förinspelad röst som vi spelar mot. Det har varit otroligt kul, väldigt utmanande och mycket hjärta, säger Matilda Kjellmor.

Förhoppningen är att Mi och Tis äventyr ska inspirera till tankar och samtal hemma vid köksborden.

– Vad är min roll i kollektivet, hur ska vi förändra det här? Och vad kan jag göra som individ? Vi vill väcka reflektioner, precis som karaktärerna som under föreställningens gång växer upp och börjar fundera över hur vacker världen är, och att vi måste ta bättre hand om den, säger Marina Georgescu.

Söndag första september är det dags för premiär på Morö Backe bibliotek.

– Det känns rätt att rikta sig till familjer och barn, för det är också de som är mycket bättre på att se magin i naturen, i en sten eller i en pinne, säger Matilda Kjellmor.

Fakta

"Rädda världen"

Premiär: Söndag klockan 13 på Morö Backe bibliotek. Spelas sedan på bibliotek runt om i Skellefteå kommun, plus en offentlig föreställning i Hallen 12 oktober.

Medverkande: Matilda Kjellmor och Marina Georgescu.

Koreograf: Hedvig Löfquist Lundmark

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa