Har startat tjejgrupp för asylsökande – ”Teater ett fantastiskt verktyg”

Med kulturen som verktyg vill UngHästen skapa en stärkande plattform för unga, asylsökande tjejer. Nu har gruppen haft sin första utställning.

15 mars 2017 09:15

Just innan jul initierade teatergruppen UngHästen ett nytt projekt – tjejgruppen JAG. De ville erbjuda en trygg plats för asylsökande tjejer, och med hjälp av kulturella uttryck stärka deltagarnas psykiska hälsa.

– Jag kände att det var få som engagerade sig för att hjälpa asylsökande, och därför drog UngHästen igång det här projektet. Teater är ett sådant fantastiskt verktyg, säger Malin Lundqvist, projektledare.

De har tillsammans bearbetat känslor som skam och skuld, med hjälp av skapandet. I måndags visade de för första gången upp sina verk, i en utställning och improteater på Västerbottensteatern.

– Det är jättekul att få visa det vi jobbat med, säger Masome Jafari, en av de som deltar i projektet.

De är sju stycken som ingår i tjejgruppen, i olika åldrar och från olika länder. Mötena har kretsat mycket kring teater, men i utställningen ryms många olika uttrycksätt.

– Jag valde att skriva en rap om mobbning och hur jag själv har blivit behandlad, säger Ksenia Izerman.

Maryam Sherifi, också hon en del av tjejgruppen, har istället skrivit en text som belyser problemet med bortgifte.

– Det finns våld mot kvinnor och barn, och mycket orättvisor. Jag kämpar för kvinnors rätt, säger hon.

De är överens om att projektet betytt mycket.

– Här är du aldrig rädd att säga fel. När jag kom hit vågade jag knappt prata, nu kan jag sitta och berätta om mina känslor, säger Maryam Sherifi.

Ambitionen är att projektet ska fortsätta, och utökas.

– Vi ska starta en mans- och kvinnogrupp för asylsökande. Och sedan vill vi skapa en mötesplats i Lövånger, där asylsökande kan ägna sig åt skapande i olika form. Vi märker att det behövs, säger Malin Lundqvist.

UngHästen

UngHästen arbetar pedagogiskt med interaktiv teater. De ger föreställningar som belyser dagsaktuella ämnen och syftet är att skapa förståelse, delaktighet och engagemang.

Under våren 2017 gör de tre olika skolföreställningar: "Det blir sakta bättre", "XXX 2.0" och "På andra sidan".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa