Ge plats: Idag sätts bilderna upp på gågatan i Skellefteå

Idag presenteras utställningen ”Ge plats” där Skellefteprofiler har fotograferats tvärtemot traditionella könsnormer. På tisdagsmorgonen sattes bilderna upp på gågatan i Skellefteå.

1 november 2016 07:49

Tanken är att bilderna tillsammans med frågeställningar, statistik och exempel ska få fler att reflektera och tänka om kring vem som får synas på vilket sätt.

– Kvinnor syns mindre i media och är mer sällan vd:ar, styrelsemedlemmar, egenföretagare eller andra typer av ledare, talespersoner och experter. Vi vill att de som ser utställningen ska börja fundera över varför det är så här, vad det kan innebära för oss som samhälle och som individer, och vad vi kan göra åt det, säger Helena Renström, marknadschef på Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Stort bildspel: Så här har du aldrig tidigare sett profilerna i Skellefteå

Fotona sätts upp på skyltar längs gågatan i centrala Skellefteå, på reklamplats i flygbussen och i några olika skolor. Den digitala versionen av utställningen Skellefteås hemsida tar upp fler exempel på hur olika män och kvinnor framställs på bild, men även fler aspekter av frågan.

– Det provocerar säkert några att vi lyfter det här, men vårt jobb är att göra Skellefteå attraktivt för fler och då måste vi också våga utmana attityder och stereotyper som utgör hinder. All utveckling hänger ihop. Det här handlar om vilka som ska våga starta och leda företag, kliva fram och förverkliga idéer i Skellefteå i framtiden, säger Helena Renström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa