Recension: ”We will, we will, rock you” – så bra är "Bohemian Rhapsody"

2 november 2018 09:00

Om du nämner Queen så är det inte alltid en drottning du tänker på.

Lika många tänker garanterat på Freddie Mercury, sångare i rockbandet Queen.

För Freddie Mercury, eller Farrokh Bulsara som han döptes till, är och förblir bandets frontnamn fastän han avled i aids 1991. Bryan Singer har nu beskrivit Queens historia sett just utifrån Freddies synvinkel. Filmen inleds och avslutas annars med den historiska spelningen på Wembley i samband med Live Aid. I mångas ögon den bästa livespelningen någonsin i rockens historia.

Fast snabbt återgår vi till hur bandet bildades. Freddie var en posör redan då fastän han jobbade som bagagelastare på en flygplats. När han så träffar gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor började det så framgångsrika samarbetet. Så småningom anslöt också basisten John Deacon.

Det är också intressant att se hur Bryan Singer skildrar det så framgångsrika samarbetet. För även om Freddie, enligt filmen, är en väldigt bestämd person så är det ändå just de olika viljorna och olika personligheterna som gör bandet så framgångsrikt. Freddies egen historia finns också med. Hur hans föräldrar till en början har svårt att acceptera Freddies drömmar.

Du vet säkert att han mötte sin första kärlek, Mary Austin, före genombrottet.

Men Mary förstod så småningom att Freddie var mycket mer intresserad av killar. Och så småningom blev han ju en av gayvärldens största ikoner. "Bohemian Rhapsody” tar kanske inte ut svängarna speciellt mycket just när det gäller den delen.

”Jag kan omöjligt låta bli att stampa med när killarna drar igång.”

Men det skildras med en kärlek som är svår att värja sig mot. Och det är omöjligt att inte fälla en tår på slutet när den fruktansvärda sjukdomen stoppar Freddie Mercurys liv.

Rami Malek är otroligt porträttlik Freddie Mercury i huvudrollen. Han ger också sin karaktär både den styrka och den osäkerhet som länge präglade Freddies liv.

Jag gillar också Lucy Boynton som spelar Mary Austin. Mary stöttade sin första kärlek livet igenom och är en av de viktigaste personerna i hans liv. Lucy Boynton ger sin roll en stark personlighet.

Samtidigt måste du naturligtvis tycka om Queens musik för att gilla den här produktionen. För det blir mycket av den varan. Och jag kan omöjligt låta bli att stampa med när killarna drar igång med några av sina stora hits. Lite stolt kan jag också meddela att jag bland annat har bandets två första album på vinyl. När de skivorna kom var de inte alls lika berömda.

Men jag upptäckte talangen redan då.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roger Lindström

Ämnen du kan följa