Recension: "Nötknäpparen" med en bra twist

2 november 2018 12:00

”Nötknäpparen” med Pjotr Tjajkovskijs musik är en av de klassiska baletterna. Speciellt i USA har den fått stämpeln som den stora juldansen.

Men även i Sverige visas den i juletid på Kungliga Operan, Då med en försvenskad version där Elsa Beskows ”Petter och Lottas jul” bildar bakgrund.Sverige har också en del i den här bioproduktionen eftersom Lasse Hallström är en av regissörerna.

Lasse Hallström har moderniserat historien till viss del och det blir faktiskt riktigt spännande när den unga tjejen Clara hamnar på en annolrunda plats. Hon letar en nyckel till sin speldosa men upptäcker snabbt att den här fantasifyllda världen hotas av förstörelse. Mor Ginger är en gestalt som skapar skräck och hennes armé av möss angriper Clara.

”Den professionella dansösen Misty Coopland bjuder på en av filmens höjdpunkter när hon framträder.”

Mina barnrecensenter Harry och Ella-Karin rycks med av historien. Och det är säkert som Harry säger att det är den oväntade twisten i historien som är det bästa. Men då ska du förstås inte känna till hur det slutar …

Mackenzie Foy spelar Clara och det är ingen tjej du sätter dig på. Hon är bestämd och vill verkligen hjälpa sina vänner. Men visst blir det också scener där hon är just en charmig prinsessa. Mackensie Foy klarar de olika personligheterna utan problem.

Keira Knightley gör också bra ifrån sig som drottning över en av världarna, godislandet. Hur är det då med baletten? Den professionella dansösen Misty Coopland bjuder på en av filmens höjdpunkter när hon framträder.

Så visst är det här en film som kan skapa julstämning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roger Lindström

Ämnen du kan följa