En dans med Sápmi som utgångspunkt – smygpremiär av "Silverfeber"

En minst sagt uttrycksfull dansföreställning fick Arjeplogsborna uppleva på medborgarhuset på tisdagkväll, när en förhandsvisning av "Silverfeber" gavs.

14 juli 2018 10:00

Danskonstnären och koreografen Tanja Andersson har med hjälp av skådespelaren Emelié Sterner och musikern Erik Björksten skapat "Silverspår", en föreställning som de nu vidareutvecklar på plats i Arjeplog. Att det blev möjligt är på grund av ett projekt som är initierat av Region Norrbotten i samarbete med kommunen.

Med dragspel, skällklocka och andra elektroniska medel skapade Björksten en varm och ibland mörk stämning omkring dansen. Tanja Andersson och Emelié Sterner dansar, berättar och sjunger.

”Det är något i blodet. Det rusar runt, runt och går inte att sortera. Trodde det var underströmmar i forsen men det är farsan, det är du. Det kan vara farfar när han gick igenom isen och kom tillbaks eller kanske farbröderna, de som stannade kvar under vattenytan. Det måste vara kvinnorna, de starka och hårdbarkade, för nu höjer vi sakta hakan”.

Så löd en del av en text som Emelié Sterner läste under tiden som Tanja Andersson framförde sin dans som uttryckte både oro och kraft. Ett sätt att visa hur förtrycket satt spår i rörelsen.

"Silverfeber" ta avstamp i de historiska händelserna på 1600-talet då silvermalm upptäcktes i Nasafjäll och tvångsrekrytering av samer påbörjades. Tanja Andersson har sina rötter i Arjeplogs fjällvärd, pappa Lars Andersson kommer från Krama.

– Jag har varit många gånger i Krama och Laisvall men jag har inte vuxit upp i den samiska kulturen, jag var bara 12 år när jag flyttade till Stockholm, säger Tanja Andersson.

Under fem år bodde hon i Piteå där hon gick danslärarutbildning.

Under samiska veckan kommer föreställningen "Silverfeber" att visas i sin fulla vision och då med ljussättning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Christine Holmgren