Bland trådar och uttryck – konsthantverket i fokus på ny utställning

Skulptur, textil och smide – i Skellefteå konsthall är det konsthantverket som har huvudrollen. Två utställningar berättar om ungt konsthantverk, men också om lokala uttryck och konstnärer.

18 maj 2019 08:15

Vid första anblick ser konsthallens golv ut att prydas av ett stort, stekt ägg. Den som går närmare ser istället hur äggvitan består av garn, olika nyanser av vitt och gult. Idag öppnar utställningarna "Ung konst – 1 kubik konsthantverk" och "Konsthantverk i utveckling i Skellefteå" som båda lägger fokus på konsthantverkets olika perspektiv.

– "Ung konst" är en vandringsutställning vi fick chansen att ta hit till Skellefteå, och den tog vi. Alla åtta som deltar är nyutexaminerade konsthantverkare, säger Sonia Sjögren, ordförande för Skelleftebygdens konstförening som är en av arrangörerna.

Uttrycken är många och varierande, allt från textil till skulpturer.

– Jag tycker att det här berättar om konsthantverkets mående i modern tid, det känns viktigt att visa att det finns. Konsthantverk har alltid varit omdebatterat – vad är konst? Hantverk? Slöjd? Vem accepteras och vem inte? Här öppnar vi upp och visar att det finns många olika nyanser, säger Ulrika Hedlind Berggren, hemslöjdskonsulent i Västerbotten, som hjälpt till med utställningen.

Förutom "Ung konst" ryms också ytterligare en utställning i konsthallen – också den genomsyrad av konsthantverk men med en lokal vinkel.

– Vi kände att vi ville bjuda in konsthantverkare som bor och verkar här i Skellefteå också, säger Sonia Sjögren.

Linda Tubler, Margareta Holmlund Marklund, Maria Nilsson och Viktoria Melinder tecknar alla en bild av skapandet i Skellefteå. På väggen hänger Linda Tublers ullverk, skapade med en speciell teknik från Slovakien. Hon har tidigare gjort scenografin till Västerbottensteaterns "Glupahungern", som innehåller samma uttryck.

– Jag målar på ull och sedan har jag skickat det till Slovakien, där jag kommer ifrån, för att tova ihop det med hjälp av en viss typ av maskin, säger hon.

Verken genomsyras av natur och stämningsfulla färger.

– De vibrerar, skulle jag säga. Jag vet aldrig hur det kommer bli i slutändan, och det är jättespännande. Nästan som med akvarell, ullen gör vad den vill.

För Viktoria Melinder hämtas inspirationen i ett annat hantverk – den klassiska trasmattan, inredningsdetaljen de flesta av oss har någon slags relation till.

– Jag har jobbat mycket med handväv, och när jag började jobba med tuftning ville jag hitta mitt uttryck i den nya tekniken, säger hon.

Tuftning innebär att tillverka tredimensionella textilier, likt luggen i en ryamatta.

– Jag har återskapat utsnitt ur gamla trasmattor, översatt deras ränder. Jag har alltid älskat sådana mattor, och tyckt om att titta på deras mönster, säger hon.

Utställningarna öppnar lördag 18 maj och pågår till 2 juni.

Fakta

"Ung konst - 1 kubik konsthantverk" och ”Konsthantverk i utveckling i Skellefteå”

Utställning på Skellefteå konsthall.

Vernissage lördag 18 maj klockan 13. Pågår till 2 juni.

Medverkande: Alexander Tallén, Ammy Olofsson, Ea ten Kate, Lelizaveta Suska, Lisa Wallert, Maja Michaelsdotter Eriksson, Matilda Dominique, Polat Ghasemloo, Linda Tubler, Margareta Holmlund Marklund, Maria Nilsson, Viktoria Melinder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa