Annonssamarbete med Länsförsäkringar

Vattenlarm - en liten investering som kan spara dig tusentals kronor

Trots att det i dag finns enkla och smidiga sätt att förebygga vattenskador fortsätter dessa att öka i antal. Jonas Sandström är chef på Skadeförebygg på Länsförsäkringar Västerbotten och vet hur man ska göra för att slippa flytta in hos släkten för att en vattenskada uppstått. – Oftast är inte vattenskadan i sig det största problemet.

Jonas Sandström.

Jonas Sandström.

Foto: Norran

Vatten2022-05-02 14:16
Detta är ett annonssamarbete.

Trots att det finns effektiva och relativt billiga sätt att förebygga vattenskador har antalet skador ökat med cirka 20 procent sedan 2010. Skador som tar lång tid att åtgärda och innebär en stor påverkan på det vardagliga livet.

– Faktum är att det oftast inte är vattenskadan i sig som är det största problemet – det är snarare effekterna som skadan får på livet i allmänhet, säger Jonas Sandström, chef på skadeförebygg på Länsförsäkringar Västerbotten

En genomsnittlig vattenskada i ett kök kan ta allt från två till åtta veckor att åtgärda. I särskilt allvarliga fall med besvärande omständigheter kan det till och med ta längre tid än så.

– Sanering av en vattenskada är tidsödande då allt handlar om torktider. Kortfattat kan man säga att det byggfirman gör är att riva ut golv och annan inredning som blivit skadat av vattnet, suger bort eventuella vattensamlingar och installerar sen industriella avfuktare som påskyndar upptorkningen, säger Jonas Sandström.

undefined
Montera vattenlarmet i diskbänksskåpet, placera givarna under diskmaskinen och intill avloppsröret samt vattenrören. Börjar det läcka suger givarna upp vattnet och larmet börjar pipa.

Att köket i de allra flesta fallen blir obrukbara är i sig ett problem men vad många inte tänker på är att avfuktarna kan vara ett störningsmoment då de helst ska gå dygnet runt.

– I teorin kan man naturligtvis stänga av avfuktarna nattetid men då måste fastighetsägaren vara medveten om att man förlänger torktiden med en tredjedel, säger Sandström.

Majoriteten av vattenskadorna uppstår i köket. Skälet är, enligt Jonas Sandström, att vi i dag har betydligt fler vatteninstallationer jämfört med tidigare. Med andra ord finns det fler kopplingar som kan fallera. Och det är inte de ”stora” vattenskadorna med rör som springer läck som är det största problemet.

– Nja, det kan ju naturligtvis också vara ett problem. Men det vi ser är att de mindre, med läckande kopplingar, som pågår under en längre tid är de som åsamkar de största skadorna. I det fallen kan det gå väldigt lång tid innan skadan blir synlig och då är det inte ovanligt att hela våningsplan kan vara vattenskadat, säger Jonas Sandström och fortsätter:

– Men…, som tur är finns det sätt att förebygga vattenskador – åtgärder som är såväl enkla som säkra och inte behöver kosta en förmögenhet.

Jonas Sandström berättar det går att förebygga vattenskador på två olika sätt. Dels genom vattenlarm och dels genom att installera vattenfelsbrytare. Två åtgärder som han starkt förespråkar och som han menar fungerar fantastiskt bra.

– Ett vattenlarm fungerar lite som en brandvarnare. Det är en liten dosa som du kan placera förslagsvis i diskbänksskåpet, under diskmaskinen och under kylen. De reagerar på små vattenläckage och på så sätt kan du åtgärda felet innan det blir en större vattenskada. De kostar några hundringar och är lätta att installera, säger han.

Vattenlarm är smarta och billiga. Intresserad? Läs mer här.

undefined
Varje år inträffar över 100 000 vattenskador i Sverige. De är inte bara dyra att åtgärda för den som drabbas utan krånglar också till vardagen, säger Jonas Sandström.

De lite större skadorna, när ett större läckage inträffar, märker man själv ganska snabbt. Men det finns ju tillfällen när det inte är möjligt. Då kan så kallade vattenfelsbrytare rädda en fastighet. Den måste monteras, till skillnad från vattenlarmet som du själv kan lägga in i skåpet, av en behörig hantverkare.

– Vattenfelsbrytaren monteras på, det till fastigheten, inkommande vattenröret och då den känner av ett läckage stängs vattnet av automatiskt.

Fördelen med en vattenfelsbrytare är också att den kan automatiskt testa om ledningssystemet är tätt. Dessutom kan den känna av väldigt små läckage.

– De flesta känner av så små flöden som 0,5 liter per timme. Vattenfelsbrytaren är en så pass bra produkt att vi på Länsförsäkringar valt att erbjuda våra kunder ett installationsbidrag på 2000 kronor till de som vill montera en sådan anordning i hus som är försäkrade hos oss.

En vattenfelsbrytare kostar mellan 6000-10000 kronor att installera och är ett enkelt sätt att förebygga vattenskador.

– Det kanske det kan vara värt för att slippa bo hemma hos vänner och släktingar under de månader det tar att åtgärda en vattenskada, säger Jonas Sandström med ett skratt.

Vattenskador är den vanligaste typen av skador i våra hem.  Här hittar du flera av Länsförsäkringar Västerbottens tips för att undvika vattenskador.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.