Annonssamarbete med Skellefteå Taxi”Vi kommer våra kunder nära”

”Vi kommer våra kunder nära”

De skjutsar till skolor, dagcenter, sjukhus, flygplats och nöjen. De ser inte bara till att resenären kommer säkert fram – de står också för sällskap och ett gott samtal. ”Det känns meningsfullt”, säger Evelina Karlsson, chaufför hos Skellefteå Taxi.

Detta är ett annonssamarbete.

Tre chaufförer men tre helt olika erfarenheter av taxiyrket. Evelina Karlsson tog nyligen sin taxilegitimation, Robin Lagerström jobbar extra samtidigt som han pluggar och Joan Abdu har varit chaufför i elva år. 

Men gemensamt för dem alla är att de trivs med friheten och flexibiliteten som chaufförer hos Skellefteå Taxi.

– Det är väldigt omväxlande, ingen dag är den andra lik även om vi egentligen gör samma sak. Ena dagen kan jag få en långkörning till Haparanda och nästa dag kör jag runt i stan, säger Robin.

undefined
Evelina Karlsson, Joan Abdu och Robin Lagerström trivs som chaufförer hos Skellefteå Taxi.
undefined
"Det är ett jätteroligt jobb och ett fantastiskt extrajobb", säger Robin.
undefined
Joan kör en buss där det ryms fyra personer i rullstol och fem sittande. Hans körningar består främst av färdtjänst, serviceresor och skolskjuts.

Störst bil av dem alla har Joan, han kör en buss där det ryms fyra personer i rullstol och fem sittande. Hans körningar består främst av färdtjänst, serviceresor och skolskjuts och många av kunderna är återkommande.

– Det blir som att man träffar vänner. Det blir snack i bussen, några skratt, det tycker jag om. Det blir en vänskap, säger Joan.

Han ser en stor fördel i att få lära känna kunderna och deras olika rutiner och önskemål.

– Man behöver inte ens titta på gps:en, vi kan adressen och personerna. Vi vet vad varje person behöver. Någon är glad om vi pratar, en annan vill helst inte prata. Man lär känna dem ordentligt, säger Joan.

undefined
"Det blir som att man träffar vänner. Det blir snack i bussen, några skratt, det tycker jag om. Det blir en vänskap", säger Joan om relationen med kunderna.
undefined
"Det är så kul att få den relationen och den uppskattningen av kunderna", säger Evelina.
undefined
"Det är ett roligt, fritt jobb och tiden går fort på jobbet", säger Joan

Vad brukar ni få för reaktioner när ni kommer till en stamkund?

– De vinkar och säger hej Joan! Det är roligt. Vi är vänner med våra kunder, man ser att de blir glada när man kommer. ”Äntligen får jag åka med dig”, säger Joan.

– Särskilt när man kör äldre som kanske inte träffar folk så ofta. Man känner hur de vill prata, jag sitter gärna där och lyssnar så att de får känna sig hörda, säger Evelina.

– Vi är inte bara taxichaufförer, vi är psykologer också. Det är väldigt mångsidigt, fyller Robin i.

Han menar att varje körning innebär ett nytt personligt möte och att förtroliga samtal kan uppstå där i bilen.

– En del kan verkligen öppna sig och vi har ju tystnadsplikt, vi får veta saker som stannar i bilen. Det kan vara alltifrån goda saker till tråkiga saker. Det är ett privilegium i sig att få lite djupare relationer, eller förtroende framför allt, från kunderna. Att känna att man gör något bra, säger Robin.

Kollegan Evelina håller med:

– Jag har också den känslan av att jag gör något bra. Har jag en kund som jag inte kört på ett tag, då kan kunden säga ”men vad roligt är det du, det var längesedan vi sågs, har du varit ledig?” Det är så kul att få den relationen och den uppskattningen av kunderna. Vi kommer våra kunder nära, säger hon och fortsätter:

– Det gör att det känns meningsfullt. Äldre som kanske inte kan ta sig ut på egen hand är så tacksamma när vi kommer och hämtar dem. Det är nästan så att man fäller en tår ibland för att de är så tacksamma. 

Det är ett privilegium i sig att få lite djupare relationer, eller förtroende framför allt, från kunderna. Att känna att man gör något bra

Robin Lagerström

Chaufför

undefined
"Man hejar alltid på varandra, man surrar när man träffas på rasterna", säger Evelina.
undefined
Robin Lagerström kombinerar jobbet som taxichaufför med sina studier, vilket han tycker funkar väldigt bra.
undefined
Evelina Karlsson har varit chaufför hos Skellefteå Taxi sedan i februari 2023.
undefined
Joan Abdu har jobbat som chaufför i elva år, varav de två senaste åren hos Skellefteå Taxi.

En del körningar blir särskilt minnesvärda. Joan berättar om en körning med ett par i 80-årsåldern som han tänker tillbaka på med glädje.

– Jag hämtade dem i stan och när vi kom fram och lossade rullstolen så säger kvinnan till mig: Tack för skjutsen, du kör som en tjädertupp. Och jag tänkte, är det positivt eller negativt? Men så fick jag dricks av henne och då förstod jag att det var positivt, skrattar Joan.

Vad är det bästa med att jobba hos Skellefteå Taxi?

– Gemenskapen. Man hejar alltid på varandra, man surrar när man träffas på rasterna. Även om det är ett ensamt jobb så känner jag mig inte ensam på jobbet. Om än jag sitter i en bil så har jag alltid en kollega bredvid mig. Strular det till sig så finns det alltid någon som kan komma och hjälpa, säger Evelina.

– Jag tycker att det är en bra arbetsgivare och det är jättefina arbetskollegor. Och friskvård, att vi får träna gratis. Jag trivs jättebra, säger Robin.

– Viktigast för mig är en fungerande relation till min chef och ledningsgrupp och det funkar jättebra här. Det är viktigt, det är min arbetsmiljö och det är värdefullt för mig. Arbetsmiljön, bra relationer och bra kollegor, säger Joan.

Även om det är ett ensamt jobb så känner jag mig inte ensam på jobbet

Evelina Karlsson

Chaufför

undefined
Evelina Karlsson, Joan Abdu och Robin Lagerström trivs som chaufförer hos Skellefteå Taxi.

När känner ni att ni haft en riktigt bra dag på jobbet?

– Varje dag, säger Joan och skrattar.

– En bra dag på jobbet är när det flyter på, man känner att man är i tid och man har haft trevliga kunder, säger Robin.

Vad skulle ni säga till andra som funderar på att söka sig till taxiyrket?

– Det är ett jätteroligt jobb och ett fantastiskt extrajobb. Pluggar du eller har ett annat jobb så är det fantastiskt som extra, du kan styra dina arbetstider själv och vilka dagar du vill jobba, säger Robin.

– Det är ett roligt, fritt jobb och tiden går fort på jobbet, säger Joan. Det är bara att söka!

Detta är ett annonssamarbete.
Läs även
Varför har Skellefteå taxi tagit bort vår ersättning?

Insändare: Varför har Skellefteå taxi tagit bort vår ersättning?

Insändare
Maxim om flytten: "Det känns verkligen som att det är min stad"

Maxim om flytten: "Det känns verkligen som att det är min stad"

Annonssamarbete med Skellefteå Taxi