Annonssamarbete med Skellefteå AIK

Ny hemmaplan för hockeyfantasten: “Varje match är ett speciellt minne” 

Hockeyn har alltid varit en central del i Mark Duchesnes liv. Valet av färgerna svart och gult, var en självklarhet när han flyttade till Skellefteå. ”Den gemenskapen vi har på läktaren är något jag aldrig tidigare upplevt”, säger han.

För åtta månader sedan flyttade Mark Duchesne, som ursprungligen är från Kanada, till Skellefteå för att jobba på NorthvoIt. Han är uppvuxen med att spela hockey i sitt hemland vilket han menar är grunden till det stora hockeyintresset han har idag. Därmed blev det helt naturligt för honom att skaffa årskort till Skellefteå AIK:s matcher.

– Om jag kommer ihåg rätt så var det min andra dag här som jag blev introducerad för Skellefteå AIK. Ett av mina första köp som jag gjorde när jag flyttade hit var två årskort, ett till mig och ett till min fru, säger Mark.

undefined
Valet av färgerna svart och gult, var en självklarhet när han flyttade till Skellefteå.

På Marks arbetsplats är han inte ensam om sitt hockeyintresse.

– Vi är en grupp på cirka fem personer från jobbet som oftast går tillsammans på matcherna. En kollega som kommer från Wales skaffade årskort efter att ha sett första matchen som Skellefteå AIK spelade, han fattade direkt att det är det här laget som gäller, berättar Mark.

undefined
Ett av mina första köp som jag gjorde när jag flyttade hit var två årskort, ett till mig och ett till min fru, säger Mark.
undefined
Killen på matcherna som skriker ”få bort pucken ur vår zon” är vanligtvis jag, säger Mark.
undefined
Skellefteå AIK:s arena är tillgänglig för alla.

Inför varje hockeymatch har kollegorna sina traditioner. Det är alltifrån att klä sig i lagets färger till att ha ett speciellt mötesupplägg på jobbet varje matchdag för att hinna till arenan i tid.

– Klubben har gjort det möjligt för oss att lära känna människor som vi annars inte hade träffat som nyinflyttade i en stad. Det binder oss samman, säger Mark.

Varje match är ett speciellt minne.

Mark Duchesne

Är det en fördel att ha årskort?
– För mig är det, jag behöver inte oroa mig för att försöka hitta en biljett eftersom jag vet att jag redan har två stolar och jag vet att min plats alltid kommer till användning även om jag inte kan gå på matchen, säger han.

undefined
Varje match är ett speciellt minne, säger Mark.

Från det att han öppnar sin bildörr på parkeringen tills att han kliver in i Skellefteå Kraft Arena har han en känsla av spänning som ofta övergår till lycka efter matchens slut.

– Med tanke på samhällets storlek är det en helt otrolig arena som är tillgänglig för alla. Jag har fått uppleva restaurangerna med den goda maten och den fantastiska miljön runt om kring. Jag tror att arenan blir lite mer högljudd för varje match vi närmar oss slutspelet, men jag måste erkänna att arenan var ganska högljudd redan den allra första matchen som jag såg, säger han.

Ingenting är lika magiskt om klacken, det är helt otroligt.

Mark Duchesne

Hur ser en matchdag ut för dig?

– En typisk matchdag börjar på kontoret där jag tillsammans med kollegor pratar om den kommande matchen, allt ifrån styrkan i motståndarlaget till utvecklingen i vårt lag. I slutet av dagen springer vi till våra bilar och tar oss till arenan så fort vi bara kan, säger han och fortsätter:

– Killen på matcherna som skriker ”få ut pucken ur vår zon” är vanligtvis jag. Följt av nästa dag då vi diskuterar och analyserar vad som hände under spelets gång.

undefined
Marks nya hemmaplan är Skellefteå AIK:s arena.

Vad betyder Skellefteå AIK för dig?

– Det är ett sätt att fly undan den vardagliga rutinen, en chans att få träffa folk och känna gemenskap. Ingenting är lika magiskt som klacken, det är helt otroligt säger han och fortsätter:

– Det är inte bara för mig som Skellefteå AIK betyder mycket utan även för min familj. Min sons största anledning till att komma och hälsa på mig och min fru här i Sverige är för att kunna gå och se en match. Han har till och med redan en tröja som väntar på att användas.

undefined
När han kliver in i arenan har han en känsla av spänning som ofta övergår till lycka efter matchens slut.

Märks det i stan att det är matchdag?

– Det går inte att komma undan. Över halva stan kommer till matcherna och restaurangerna fylls upp. Man känner alltid av en påtaglig spänning i luften när det är matchdag, säger Mark.

En del av bygden

Ett format där Skellefteå AIK lyfter fram intressanta personer ur bygden för att berätta sin unika historia kopplat till hockeyn. Alla har vi våra egna berättelser, minnen, ritualer kring matcherna. Alla är vi En del av Bygden och tillsammans är vi Bygdens Lag.

Det kanske är dig vi lyfter härnäst?
#endelavbygden

Hemsida: www.skellefteaaik.se
Instagram: www.instagram.com/skellefteaaik

Rogers hyllning till Robban: ”Jätteskicklig coach”

Rogers hyllning till Robban: ”Jätteskicklig coach”

Ishockey

Robban Ohlsson och Roger Rönnberg coachade Frölunda tillsammans. De har behållit vänskapen sedan dess, även om de nu har varit på skilda håll ganska länge. Tränarna hyllade varandra efter slutsignalen. ”Det enda som lindrar min ledsamhet, är att Robban får vinna. Han är en god vän och jätteskicklig coach och gör ett fantastiskt jobb med sina lag”, sa Roger Rönnberg.

Jonathan Johnson öser in poäng – hyllar laget: "Grymt att se"

Jonathan Johnson öser in poäng – hyllar laget: "Grymt att se"

Ishockey

Han har varit SHL:s tredje främsta poängmakare sett över de tre senaste säsongerna och i slutspelet är det bara Jere Innala som gjort fler poäng än Jonathan Johnson – som själv anser att det finns mycket kvar att hämta: "Puckarna studsar min väg just nu" säger han.

Ny final – nu ska Pudas och AIK ta det: ”Full fokus”

Ny final – nu ska Pudas och AIK ta det: ”Full fokus”

Ishockey

AIK samlade ihop sig och gjorde en jätteprestation i den sjunde och helt avgörande semifinalmatchen mot Frölunda. Jonathan Pudas var samlad – och har redan tankarna på första finalen: ”Vi ska rulla vidare på lördag”, sa lagkaptenen efter matchen.

AIK-backen: ”Hänt många situationer som hade kunnat vara femmor”

AIK-backen: ”Hänt många situationer som hade kunnat vara femmor”

Ishockey

En het matchserie är till ända. Till slut lyckades Skellefteå AIK knipa finalplatsen – men det krävdes blod, svett och tårar. ”Det är bara att gilla läget”, säger Elias Salomonsson efteråt.

Skellefteå knäckte Frölunda i avgörande matchen

Skellefteå knäckte Frölunda i avgörande matchen

Ishockey

Det blev seger på hemmaplan i avgörande mötet med 4-1 (2-1, 1-0, 1-0).

Karaktärsstarkt när det var som viktigast – flera toppbetyg

Karaktärsstarkt när det var som viktigast – flera toppbetyg

Ishockey

Sjunde och avgörande matchen. Då gäller det att tömma bägaren och lämna kvar allt på isen. AIK gjorde en enastående insats och tog sig genom eld och hav. Laget gjorde semifinalseriens karaktärsstarkaste insats – och är välförtjänt i final.

Henrik Schyffert: ”Det ska bli skönt att komma till Skellefteå”

Henrik Schyffert: ”Det ska bli skönt att komma till Skellefteå”

Humor

Efter ett och ett halvt års skrivarvånda och en fem års lång paus från stand up-scenen hade Schyffert nypremiär i januari. På lördag kommer han till Skellefteå med sin ångest och samhällskritiska ståupp som sägs hålla internationell toppklass.

AIK vinner med 4–1 och är klara för final

AIK vinner med 4–1 och är klara för final

Liverapportering

Ikväll ska allt avgöras. Match sju mellan Skellefteå AIK och Frölunda. Vinnaren spelare SM-final med start på lördag, förloraren tar sommarlov. Mille Dybro sitter bakom Norrans tangenter denna högoktaniga torsdag kväll och ger er allt från dramatiken i Skellefteå Kraft arena.