Annonssamarbete med Skellefteå AIK

Ny hemmaplan för hockeyfantasten: “Varje match är ett speciellt minne” 

Hockeyn har alltid varit en central del i Mark Duchesnes liv. Valet av färgerna svart och gult, var en självklarhet när han flyttade till Skellefteå. ”Den gemenskapen vi har på läktaren är något jag aldrig tidigare upplevt”, säger han.

För åtta månader sedan flyttade Mark Duchesne, som ursprungligen är från Kanada, till Skellefteå för att jobba på NorthvoIt. Han är uppvuxen med att spela hockey i sitt hemland vilket han menar är grunden till det stora hockeyintresset han har idag. Därmed blev det helt naturligt för honom att skaffa årskort till Skellefteå AIK:s matcher.

– Om jag kommer ihåg rätt så var det min andra dag här som jag blev introducerad för Skellefteå AIK. Ett av mina första köp som jag gjorde när jag flyttade hit var två årskort, ett till mig och ett till min fru, säger Mark.

undefined
Valet av färgerna svart och gult, var en självklarhet när han flyttade till Skellefteå.

På Marks arbetsplats är han inte ensam om sitt hockeyintresse.

– Vi är en grupp på cirka fem personer från jobbet som oftast går tillsammans på matcherna. En kollega som kommer från Wales skaffade årskort efter att ha sett första matchen som Skellefteå AIK spelade, han fattade direkt att det är det här laget som gäller, berättar Mark.

undefined
Ett av mina första köp som jag gjorde när jag flyttade hit var två årskort, ett till mig och ett till min fru, säger Mark.
undefined
Killen på matcherna som skriker ”få bort pucken ur vår zon” är vanligtvis jag, säger Mark.
undefined
Skellefteå AIK:s arena är tillgänglig för alla.

Inför varje hockeymatch har kollegorna sina traditioner. Det är alltifrån att klä sig i lagets färger till att ha ett speciellt mötesupplägg på jobbet varje matchdag för att hinna till arenan i tid.

– Klubben har gjort det möjligt för oss att lära känna människor som vi annars inte hade träffat som nyinflyttade i en stad. Det binder oss samman, säger Mark.

Varje match är ett speciellt minne.

Mark Duchesne

Är det en fördel att ha årskort?
– För mig är det, jag behöver inte oroa mig för att försöka hitta en biljett eftersom jag vet att jag redan har två stolar och jag vet att min plats alltid kommer till användning även om jag inte kan gå på matchen, säger han.

undefined
Varje match är ett speciellt minne, säger Mark.

Från det att han öppnar sin bildörr på parkeringen tills att han kliver in i Skellefteå Kraft Arena har han en känsla av spänning som ofta övergår till lycka efter matchens slut.

– Med tanke på samhällets storlek är det en helt otrolig arena som är tillgänglig för alla. Jag har fått uppleva restaurangerna med den goda maten och den fantastiska miljön runt om kring. Jag tror att arenan blir lite mer högljudd för varje match vi närmar oss slutspelet, men jag måste erkänna att arenan var ganska högljudd redan den allra första matchen som jag såg, säger han.

Ingenting är lika magiskt om klacken, det är helt otroligt.

Mark Duchesne

Hur ser en matchdag ut för dig?

– En typisk matchdag börjar på kontoret där jag tillsammans med kollegor pratar om den kommande matchen, allt ifrån styrkan i motståndarlaget till utvecklingen i vårt lag. I slutet av dagen springer vi till våra bilar och tar oss till arenan så fort vi bara kan, säger han och fortsätter:

– Killen på matcherna som skriker ”få ut pucken ur vår zon” är vanligtvis jag. Följt av nästa dag då vi diskuterar och analyserar vad som hände under spelets gång.

undefined
Marks nya hemmaplan är Skellefteå AIK:s arena.

Vad betyder Skellefteå AIK för dig?

– Det är ett sätt att fly undan den vardagliga rutinen, en chans att få träffa folk och känna gemenskap. Ingenting är lika magiskt som klacken, det är helt otroligt säger han och fortsätter:

– Det är inte bara för mig som Skellefteå AIK betyder mycket utan även för min familj. Min sons största anledning till att komma och hälsa på mig och min fru här i Sverige är för att kunna gå och se en match. Han har till och med redan en tröja som väntar på att användas.

undefined
När han kliver in i arenan har han en känsla av spänning som ofta övergår till lycka efter matchens slut.

Märks det i stan att det är matchdag?

– Det går inte att komma undan. Över halva stan kommer till matcherna och restaurangerna fylls upp. Man känner alltid av en påtaglig spänning i luften när det är matchdag, säger Mark.

En del av bygden

Ett format där Skellefteå AIK lyfter fram intressanta personer ur bygden för att berätta sin unika historia kopplat till hockeyn. Alla har vi våra egna berättelser, minnen, ritualer kring matcherna. Alla är vi En del av Bygden och tillsammans är vi Bygdens Lag.

Det kanske är dig vi lyfter härnäst?
#endelavbygden

Hemsida: www.skellefteaaik.se
Instagram: www.instagram.com/skellefteaaik

Talangen testades i USA: ”Mäktigt”

Talangen testades i USA: ”Mäktigt”

Ishockey

Poängkung i J20, dubbla SM-guld och NHL-draft. Oskar Vuollets 2024 har gått i dur, och inför höstens återstart deltog han på Carolina Hurricanes utvecklingsläger för draftade spelare. ”Det var mäktigt att få åka dit”, berättar han.

Efter 180 graders-vändningen: ”Inget svårt beslut att fatta”

Efter 180 graders-vändningen: ”Inget svårt beslut att fatta”

Ishockey

I maj tackades han av. I juli presenterades hans kontraktsförlängning. Turerna runt Martins Dzierkals har svängt fort, men letten har återvänt till Skellefteå inför säsongen – och är glad att vara tillbaka. ”Såklart var det inget svårt beslut att fatta”, säger han.

Norska talangen: ”Inställd på att spela här”

Norska talangen: ”Inställd på att spela här”

Ishockey

Han öppnade för att spela i AHL efter att ha kritat på NHL-kontrakt. Men Michael Brandsegg-Nygård var på plats när Skellefteå AIK återstartade efter semestern, och konstaterar: ”Jag är inställd på att spela här”.

Semestern över – AIK är i gång: ”Ny energi”

Semestern över – AIK är i gång: ”Ny energi”

Ishockey

Semestern är över och hårdträningen har tagit vid. Skellefteå AIK är, solen till trots, tillbaka i gymmet med siktet inställt på nästa säsong. ”Kul att träffa alla grabbar igen”, säger lagkaptenen Jonathan Pudas.

NHL-stjärnan: ”Jag hade svårt att komma in på hockeygymnasiet”

NHL-stjärnan: ”Jag hade svårt att komma in på hockeygymnasiet”

Ishockey

Viktor Arvidsson gästar Islossning. NHL-proffset berättar öppenhjärtligt om livet i Nordamerika, där de senaste säsongerna har präglats av tuffa skador – och lång rehabilitering. Det blir också en tillbakablick, där Arvidsson berättar att det var nära att det kunde ha blivit en annan klubben än AIK i gymnasiet.

Backen nobbade AIK – men för dialog: ”Klart att det lockar”

Backen nobbade AIK – men för dialog: ”Klart att det lockar”

Ishockey

I maj kunde Norran avslöja att Adam Wilsby var ett namn som Skellefteå AIK var intresserade av. Nu står det klart att den 23-årige backen blir kvar i Nordamerika. ”Jag har en bra dialog med Forssell och det är klart att det varit ett alternativ”, säger Wilsby till Norran.

20-åringens besked – efter NHL-lägret: ”Ska fortsätta ha kontakt”

20-åringens besked – efter NHL-lägret: ”Ska fortsätta ha kontakt”

Ishockey

I två säsonger har Nils Wallström testat vingarna på andra sidan Atlanten. Efter en stark första säsong på college blev han nyligen kallad till Colorados NHL-camp. ”Det var verkligen häftigt”, säger 20-åringen.

Stora målvaktstalangen lämnar AIK: ”Hade gärna haft kvar honom”

Stora målvaktstalangen lämnar AIK: ”Hade gärna haft kvar honom”

Ishockey

Det sker en del förändringar i Skellefteå AIK J20:s lag. Tidigare lämnade Hugo Zetterlund, nu står det även klart att den stora målvaktstalangen Carl Axelsson också ger sig av. ”Efter en bra dialog har vi kommit fram till att han lämnar”, säger Niclas Lundkvist.