Annonssamarbete med Skellefteå Taxi

Maxim trivs som taxidelägare i Skellefteå: ”Det är en självständighet”

Maxim Stepanenko ville utvecklas och ha förändring. Efter tre år som taxichaufför tog han steget och blev delägare i Skellefteå Taxi. Här trivs han med ansvaret, friheten och det stöd han får. ”Alla är väldigt hjälpsamma mot varandra här”, säger han.

Det var kärleken som ledde Maxim Stepanenko till Skellefteå. Hans fru Marina fick jobb i stan och paret valde att flytta från Ryssland. 

– Det var inte lätt att komma hit utan språk, utan bekanta. Men vi kämpade på och det gick bra, säger han.

Nu har familjen bott i Skellefteå i drygt 14 år och här föddes även sönerna Daniel, 12 år, och Michail, 6 år. Skellefteå är en bra stad att växa upp i, menar Maxim. Här bor många barnfamiljer, det finns olika aktiviteter och sporter att ägna sig åt, och i flera områden byggs det nya lägenheter och radhus. Han tror att ännu fler kommer att flytta till Skellefteå framöver.

– Det är mycket förändringar i stan. Det är kul att det kommer nya människor från olika länder. Skellefteå har vuxit de senaste två till tre åren, säger han och tillägger:

– Det känns som att det är min stad. Vi trivs bra här.

Sedan 2015 har Maxim Stepanenko jobbat hos Skellefteå Taxi. De första tre åren var han anställd men sedan väcktes tankarna om att bli delägare. Han pratade med vd:n som uppmuntrade honom att prova, vilket ledde till att han köpte sin första aktiepost.

– Som person gillar jag att ta ansvar, planera och organisera. Jag ville förändra mitt liv, utvecklas och vara med i samhället, inte bara vara anställd. 

Vad är det bästa med att vara delägare?

– Det är en självständighet, jag kan planera mitt jobb. Det är trevligt att umgås med mina chaufförer och jag försöker att lära dem nya saker. Det är många saker, men jag trivs bra i alla fall.

Delägarskapet innebär också mer ansvar, både över sig själv och över sina chaufförer, något som Maxim uppskattar. Han gillar även att han nu har mer kontroll över sin vardag.

undefined
Maxim Stepanenko trivs med sitt jobb som delägare i Skellefteå Taxi, som nu söker fler chaufförer och delägare.

Skulle du rekommendera andra att bli delägare i Skellefteå Taxi?

– Ja, om man gillar att styra upp och organisera så tycker jag att man kan prova. Om du vill och tror på det, bara kom och prova.

Han tillägger att man får bra hjälp från kontoret om det skulle uppstå några frågor.

– Man kan alltid höra av sig så försöker de lösa problemen. Alla är väldigt hjälpsamma mot varandra här på Skellefteå Taxi, säger Maxim och fortsätter:

– Det är det största företaget i taxibranschen här i Skellefteå. Vi utvecklas, det blir mer och mer elbilar. Vi går framåt, och jag försöker också att göra mitt bästa i det.

Alla är väldigt hjälpsamma mot varandra här på Skellefteå Taxi

Maxim Stepanenko

Delägare

undefined
Maxim Stepanenko har bott i Skellefteå i mer än 14 år. "Det känns som att det är min stad. Vi trivs bra här", säger han.
undefined
"Jag ville förändra mitt liv, utvecklas och vara med i samhället, inte bara vara anställd", säger Maxim.
undefined
"Det är mycket förändringar i stan. Det är kul att det kommer nya människor från olika länder. Skellefteå har vuxit de senaste två till tre åren", säger Maxim Stepanenko.

Han har många roliga minnen från körningar genom åren. Sjukresor och långkörningar tycker han själv är trevligast, och han minns särskilt en speciell sådan.

– Jag fick en körning från Skellefteå mot Sundsvall. Det var vinter och mycket slask på vägarna, men kunden var allergisk mot spolarvätska. Så det var bara att köra 40 mil utan att spola vindrutan. Jag fick stanna på macken och köpa en flaska vatten, och fick sedan stanna säkert sex till åtta gånger för att spola rutan med vatten, säger han och skrattar.

Du lyssnar väldigt mycket på kunden?

– Ja absolut, vi jobbar för kundens skull. Det är ett serviceyrke. 

undefined
"Vi jobbar för kundens skull. Det är ett serviceyrke", säger Maxim Stepanenko.

Så blir du delägare

1. Du köper en aktiepost i bolaget
Skellefteå Taxi består av 2140 aktier. Som ny delägare måste du minst köpa 20 aktier, eller som vi kallar det – en aktiepost. Varje aktiepost medför rätten att trafikera en bil med heltidsschema, ungefär 300 timmar per månad. Aktierna måste ägas av dig som privatperson.

2. Du bildar ett eget bolag
Du behöver bilda ett eget bolag. Du kan välja att bilda en enskild firma, ett handelsbolag eller ett aktiebolag.

3. Du köper eller leasar en taxibil
Ditt bolag köper, leasar eller hyr en bil som Skellefteå Taxi förbinder sig att hyra i fem år. Hyresintäkten till ditt bolag kommer att överstiga ditt bolags kostnad för bilen. Bilen ska inte kosta dig som privatperson något. 

4. Du genomgår en internutbildning
Du får genomgå en utbildning som omfattar hela ditt uppdrag som delägare/avdelningschef inom Skellefteå Taxi, däribland ekonomi, personal och arbetsmiljö.

5. Skellefteå Taxi startar en resultatenhet för dig, nu är du igång!
Din egen avdelning i bolaget startas, där alla intäkter och kostnader som hör till din verksamhet samlas. Överskott från din avdelning tillfaller dig som delägare och kan plockas ut som bonuslön, extra pensionsavsättning eller liknande.

undefined
Skellefteå Taxi söker just nu fler förare och delägare. Kontoret hjälper antagna genom hela processen med allt från taxiförarlegitimation till att starta eget bolag.

Om Skellefteå Taxi

Skellefteå Taxi AB är ett personalägt taxibolag, som idag har omkring 100 fordon till sitt förfogande, vilka är geografiskt väl utspridda inom Skellefteå & Norsjö kommuner. Dagligen sker cirka 1600 bokningar inom bolaget.

Hemsida: www.skellefteataxi.se