Annonssamarbete med Skellefteå Taxi

Från hockeyspelare till taxidelägare: “När jag gör något satsar jag fullt ut”

Fredrik Öberg tog en ny väg i yrkeslivet – från hockeyisen till taxibilen. Här berättar han om fördelarna med att vara delägare i Skellefteå Taxi, som nu söker fler chaufförer. ”Det roligaste med mitt jobb är den sociala biten”, säger han.

Han flyttade till Skellefteå 2005 för att spela hockey med Skellefteå AIK, laget han senare blev huvudtränare för. Efter att ha varit aktiv inom hockeyn i 30 år har Fredrik Öberg numera lagt skridskorna på hyllan, åtminstone karriärmässigt, och istället blivit delägare i Skellefteå Taxi.

Han berättar skämtsamt att det officiellt var dags att bli vuxen och göra rätt för sig – hans nya väg ledde till taxibranschen.

– Jag tog taxilegitimation lite på känsla och när jag började köra tyckte jag att det var riktigt kul. Det dröjde inte länge så fick jag fast anställning och senare fick jag även chansen att köpa in mig som delägare. När jag gör något satsar jag på det fullt ut så det var ett enkelt val för mig, säger Fredrik Öberg.

undefined
"Kontoret är en nyckel för oss delägare", säger Fredrik Öberg.

Att vara delägare passar personer med driv som är villiga att satsa, menar han. Ett stort plus är dessutom om man är social och gillar att hjälpa folk.

– Det började med att jag ställde frågan om att bli delägare. Sedan gick styrelsen igenom ansökan och såg över om jag kunde bli godkänd. För mig kändes processen enkel, jag ställde frågan och sedan var allt i full rullning, säger Fredrik Öberg och fortsätter:

– Kontoret är en nyckel för oss delägare. De hjälper till med löner, om kvitton blivit galna, och som delägare har man även löpande kontakt med beställningscentralen under hela dagen. Vi hjälps åt hela tiden för att allt ska bli så bra som möjligt.

undefined
Skellefteå har förändrats mycket sedan Fredrik flyttade dit 2005, det märks bland annat på trafiken.
undefined
Varje vecka sker tusentals transportuppdrag inom Skellefteå Taxi.
undefined
En krispig vinterdag syns genom bilrutorna.

Skellefteå Taxi hanterar dagligen ungefär 1600 bokningar. Allt från färdtjänst, sjukresor, skolskjuts och tjänsteresor till hämtning från flygplats. Taxichaufförerna möjliggör att samhället kan rulla på som det ska.

– Det roligaste med mitt jobb är den sociala biten och hur tacksamma kunderna är. Jag har många skolskjutsar som är återkommande och det är alltid lika kul att surra med barnen och höra hur deras dag varit, säger Fredrik Öberg.

Han känner själv att han har mer kontroll över sin egen tid sedan han blev delägare, jämfört med att vara anställd. Dessutom känner han att delägarskapet fört honom närmare Skellefteå Taxi. 

– Det blir lättare att kliva upp på morgonen när man jobbar för sig själv. För mig passar det jättebra.

undefined
"Det blir lättare att kliva upp på morgonen när man jobbar för sig själv. För mig passar det jättebra", säger Fredrik Öberg.

En stad i förändring
Tidigare bodde Fredrik Öberg centralt men för några år sedan hittade han en hästgård tillsammans med sin fru. När han inte kör taxi spenderar han främst sin tid där med familj och alla djuren på gården.

– Det är en stor skillnad på Skellefteå sedan jag flyttade hit. Staden växer otroligt mycket och man märker det även på trafiken. När jag flyttade hit var det knappt ett hus med mer än fyra våningar medan staden nu har fått puls.

Samtidigt som staden växer ökar efterfrågan på tjänster. Skellefteå Taxi söker fler förare och delägare, kontoret hjälper antagna genom hela processen med allt från taxiförarlegitimation till att starta eget bolag.

– Vi söker personer med social kompetens som trivs att arbeta med service. För att vara aktuell behöver man vara minst 21 år och inneha ett B-körkort. Vi hoppas att fler kvinnor kommer börja söka sig till yrket. Utbildningen till taxiförare hjälper vi till med, säger Sofie Strömberg, Personalchef.

Så blir du delägare

1. Du köper en aktiepost i bolaget
Skellefteå Taxi består av 2140 aktier. Som ny delägare måste du minst köpa 20 aktier, eller som vi kallar det – en aktiepost. Varje aktiepost medför rätten att trafikera en bil med heltidsschema, ungefär 300 timmar per månad. Aktierna måste ägas av dig som privatperson.

2. Du bildar ett eget bolag
Du behöver bilda ett eget bolag. Du kan välja att bilda en enskild firma, ett handelsbolag eller ett aktiebolag.

3. Du köper eller Leasar en taxibil
Ditt bolag köper, leasar eller hyr en bil som Skellefteå Taxi förbinder sig att hyra i fem år. Hyresintäkten till ditt bolag kommer att överstiga ditt bolags kostnad för bilen. Bilen ska inte kosta dig som privatperson något. 

4. Du genomgår en internutbildning
Du får genomgå en utbildning som omfattar hela ditt uppdrag som delägare/avdelningschef inom Skellefteå Taxi, däribland ekonomi, personal och arbetsmiljö.

5. Skellefteå Taxi startar en resultatenhet för dig, nu är du igång!
Din egen avdelning i bolaget startas, där alla intäkter och kostnader som hör till din verksamhet samlas. Överskott från din avdelning tillfaller dig som delägare och kan plockas ut som bonuslön, extra pensionsavsättning eller liknande.

Om Skellefteå Taxi
Skellefteå Taxi AB är ett personal ägt taxibolag, som idag har omkring 100 fordon till sitt förfogande, vilka är geografiskt väl utspridda inom Skellefteå & Norsjö kommuner. Dagligen sker cirka 1600 bokningar inom bolaget.

Hemsida: www.skellefteataxi.se

Läs även
"Vi är vänner med våra kunder, de blir glada när man kommer"

"Vi är vänner med våra kunder, de blir glada när man kommer"

Annonssamarbete med Skellefteå Taxi