Annonssamarbete med Leva i Norr Målet: Fler ska kunna agera vid en olycka

Målet: Fler ska kunna agera vid en olycka

De jobbar själva med att rädda liv och vill genom sina utbildningar ge andra kunskap för att kunna agera vid olyckor. ”Det man gör i början vid ett tillbud kan rädda både liv och egendom”, säger Olof Eliasson, vd och grundare av Leva i Norr.

Leva i Norr är företaget där de anställda på riktigt ”lever sina jobb”. Företaget erbjuder utbildningar för att fler ska kunna agera vid olyckor – och samtliga anställda arbetar parallellt inom ambulans eller räddningstjänst.

– När något händer på en arbetsplats, en olycka eller brand, är vad som händer direkt på platsen oerhört viktigt och vi vill att fler ska kunna agera, säger Olof Eliasson och fortsätter:

– Ofta pratar man om "the golden hour” – att det man gör i början vid en olycka, innan ambulans eller räddningstjänst kommer till platsen, kan både rädda liv och spara egendom. 

undefined
Johan Lindholm och Fredric Rönnholm, Olof Eliasson.

Leva i Norr erbjuder utbildningar inom brand, fallskydd och olycksfall till företag, föreningar och organisationer i Västerbotten. Instruktörerna är handplockade för att de är duktiga inom sin ordinarie verksamhet. Johan Lindholm är utbildningssamordnare inom brandskydd och arbetar även heltid inom räddningstjänsten. 

Läs mer om Leva i Norrs utbildningar här.

– Det som skiljer oss från andra utbildare är att vi jobbar aktivt med dessa frågor till vardags. Vi är de som rycker ut till olycksplatser och vi vet vad som behöver göras innan vi anländer, säger han och fortsätter:

– Vid exempelvis en brand kan en tidig insats av egen personal rädda värden för miljoner för ett företag. Att utbilda personal är egentligen en billig investering.

undefined
Den mobila riggen för att öva på moment inom fallskydd är byggd av Magnus Nyberg, utbildningssamordnare brandskydd, tillsammans med ett par kollegor och expertis från Lundbergs smedja i Medle.
undefined
undefined

Samtliga av Leva i Norrs utbildningar kombinerar teori och praktik. De försöker alltid vinkla utbildningen mot den arbetsplats de möter och de risker som finns där. Inom fallskydd har de byggt en egen mobil rigg som liknar ett tak, vilket möjliggör praktisk träning på plats hos företag. Riggen är något som de är ganska ensamma om att kunna erbjuda.

– Kunder som är i behov av fallskydd i arbetet kan praktiskt öva på de moment man behöver kunna samt den utrustning man använder, exempelvis selar, karbinhakar och hitta säkra infästningspunkter, säger Magnus Nyberg, utbildningssamordnare brandskydd och lägger till:

– Det är skillnad på att ha läst om något och på att faktiskt ha fått prova att göra det själv. 

Leva i Norr vill att det ska vara enkelt för företag att skicka medarbetare till deras utbildningar och att de ska vara trygga i att de kommer ut färdigcertifierade med kunskapen att kunna göra skillnad i praktiken. 

– Att anställda vet lite om hur de ska agera vid ett tillbud kan göra stor skillnad och fördröja ett händelseförlopp. Vi som jobbar på Leva i Norr vet av erfarenhet att en tidig handling gör att blåljuspersonal verkligen kan göra skillnad för utgången, säger Johan Lindholm.

Läs mer om Leva i Norr och kom i kontakt med dem här.

Om Leva i Norr

Leva i Norr är ett lokalt företag i Västerbotten med kontor i Skellefteå och Umeå. De hjälper företag, kommuner, organisationer och föreningar genom kvalitativa utbildningar inom brand, fallskydd och olycksfall.

De har mångårig erfarenhet inom ämnet och alla företagets instruktörer jobbar aktivt inom respektive utbildningsområde.

Exempel på utbildningar: Grundläggande brandkunskap, heta arbeten, fallskydd, HLR med hjärtstartare, HLR för barn och första hjälpen.

Hemsida: www.levainorr.se