Bland Västerbottens 65-åringar och äldre vårdades 6 136 per 100 000 invånare för fallolyckor 2019. Ju äldre vi blir desto viktigare är det att förebygga risken att ramla, eftersom skadorna kan bli allvarliga. Det finns saker att tänka på i vår närmiljö, men också kring hur vi tar hand om oss själva som är av betydelse.
Frida Pettersson jobbar med försäkringar kopplade till olycksfall på Länsförsäkringar Västerbotten och är dessutom utbildad fysioterapeut.
– Fallolyckor är jättevanliga, framför allt bland äldre personer och det beror på att vi med åldern får sämre balans, minskad muskelmassa och sämre syn.
Fall sker så klart utomhus, framför allt under vinterhalvåret då det kan vara väldigt halkigt ute, men ofta handlar det om situationer i hemmet som leder till olyckor. En ”ska bara” fixa en trasig lampa eller byta gardiner och ställer sig på pallar och stolar så som de flesta gjort under hela sina liv.
– Många känner sig nog inte ostadiga eller osäkra, men det är bra att ha insikt så att man kan undvika att ramla. Att be om hjälp är mycket bättre än att chansa.
Att se över sin hemmiljö är ett bra sätt att förebygga olyckor. Frida Pettersson menar att sladdar som ligger framme och knöliga mattkanter är två stora fallfällor.
– Se till att ta undan sladdar och lägga halkskydd under mattorna. I badrummet är det också bra att ha ett halkskydd på golvet när man kliver ur duschen. I vissa hus finns även höga trösklar som är lätta att snubbla över. Ta bort uppenbara risker. Se dessutom till att ha bra belysning under kvällar och nätter.
Läs mer om Länsförsäkringar Västerbotten
Utanför hemmet är det viktigt att sanda vid entrén och ett stöd, så som en spark eller gåstavar, vid promenader kan vara skönt att ha.
– Tänk också på att ha skor som sitter bra på fötterna. Är det halkigt ute så använd broddar eller skor med dubbar.
Det allra bästa sättet att förebygga fallolyckor menar Frida Pettersson är att hålla sig aktiv. Forskning visar att träning minskar risken för fall och allvarliga skador om du ändå ramlar. Balansförmåga och muskelstyrka är viktiga nycklar.
– Att göra uppbyggande och stärkande övningar tycker jag absolut att man ska få in som rutin två gånger i veckan. Du kommer långt med övningar du kan göra hemma. Allt är bättre än inget för en otränad person. Promenerar du dessutom 30 minuter fem dagar i veckan så betyder det mycket för din grundläggande fysik. Och glöm inte maten. Det är lätt att förlora aptit när vi blir äldre, men viktigt att äta näringsrikt och regelbundet och få i sig energi.
Här tecknar du som är senior en egen olycksfallsförsäkring
Som yrkesverksamma har vi oftast en olycksfallsförsäkring via jobbet, men som pensionär är detta något som riskerar att falla mellan stolarna. Det kan vara bra att tänka på när man ser över sina försäkringar.
– Det är viktigt att ha en bra försäkring hela livet för olycksfall och särskilt viktigt för äldre om de råkar ut för fallskador. Om du trillat och skadat dig ska du ta kontakt med ditt försäkringsbolag, säger Frida Pettersson.