Annonssamarbete med Skellefteå AIK

Gemenskapen i fokus för Piteåfansen: ”Det är som en andra familj”

I ett tiotal år har de samlats för kaffe och hockeysnack, men vissa av dem har följt laget i över 50 år. Möt Skellefteå AIK:s trogna Piteåfans. ”Det här är laget i mitt hjärta”, säger Ingmar Lidman.

Det är nästintill fullsatt på Ekbergs konditoris uteservering där solen värmer skönt denna sensommartorsdag. Det är matchdag vilket betyder att ett helt gäng stamgäster snart droppar in en efter en, iförda svartgula kepsar, tröjor och halsdukar. 

Fikagänget är det inofficiella namnet på denna samling herrar som brukar ses på konditoriet i Piteå i samband med Skellefteå AIK:s matcher. En tioårig tradition med laget och gemenskapen i fokus.

– Det är inte bara hockeyn utan det är den här sociala biten som är väldigt kul. Ibland fikar vi, ibland äter vi lunch. Vi har inget schema utan jag hör av mig till min bästa kompis Lars och så slår vi iväg ett sms till resten av gänget. ”Klockan 13 på Ekbergs”, kan det stå. Ibland blir vi tre stycken och ibland blir vi tio, berättar Anders Johansson.

undefined
Ingmar Lidman, Tommy Stenberg, Anders Johansson, Lars Sundbom, Mårten Karlsson och Lars Wiklund har som tradition att ses inför Skellefteå AIK:s matcher.
undefined
Mårten Karlsson hämtar påtår.
undefined
Flera av herrarnas armleder pryds av svartgula AIK-armband.

Till dagens fikaträff blir de sex herrar men under de kommande nästan två timmarna hinner desto fler både ansluta och avvika. ”Nämen tjena grabbar”, ”heja AIK” och ”vad tror ni om matchen ikväll”, är spontana utrop som hörs av förbipasserande bekanta på gågatan genom Piteå.

– Vi är så pass kända i stan så sitter vi här tre stycken och snackar hockey så kommer det alltid några till som sätter sig med oss, säger Anders Johansson.

Kaffekopparna fylls och Ingmar Lidman hugger in på en grön marsipanbakelse. Snacket kan börja - uppladdningen inför kvällens match. Laguppställningen finns utskriven på ett papper för analys, status på både spelarna och motståndarna avhandlas.

– Vi pratar om vem som ska göra mål, vem som ska försvara, rykten om vad vi får för lag i år, säger Mårten Karlsson.

– Och hur nervösa vi är förstås, flikar Lars Wiklund in.

Diskussionerna är livliga och hjärtliga och vännerna fyller i varandras meningar. Det är tydligt att de känner varandra väl och att hockeyn har fört dem närmare varandra.

– Jag längtar alltid till de här träffarna. Det är väldigt socialt, man får höra nyheter, någon har läst och hört något nytt, säger Ingmar.

– Jag skulle inte ha orkat hålla på med det här i 50 år om det inte vo

re för vännerna. De betyder väldigt mycket, säger Anders.

– Det är som en andra familj, säger Tommy.

undefined
Tommy Stenberg, Anders Johansson, Lars Sundbom och Mårten Karlsson.

Vad betyder Skellefteå AIK för er?

– Det är något med den här klubben som finns i hjärtat. Det gör ont att förlora men så blir man så oerhört glad när vi vinner, säger Anders.

– För mig finns det inget annat lag. Då jag såg Skellefteå möta Linköping hemma för längesedan då kände jag att det här är laget i mitt hjärta, jag upplevde det så. Förlorar vi är man inte i form. Vinner vi så är man här uppe, säger Ingmar och sträcker upp handen, man är väldigt glad. Jag vet inte med vilket ord jag ska beskriva det…

– Eufori, menar Tommy Stenberg.

Varför blev det just Skellefteå AIK?

– Finns det något alternativ, säger Tommy och skrattar.

– Det är ett lag som är lätt att tycka om. Allt ifrån hur de sköter ungdomsverksamheten till hur de sätter ner foten mot supporter som skämmer ut sig. Det är stor skillnad på attityden jämfört med en del andra lag och det börjar redan i ungdomsverksamheten, säger Anders.

Anders är den som slår rekord i gänget – han har följt laget sedan tidigt 70-tal. Han minns när han bodde i Älvsbyn och Västerbottensradion sände från matcherna.

– Problemet var att sändningen inte hördes så bra från Älvsbyn. Så då fick man sätta sig i bilen och köra dit vi hittade mottagning, det kunde handla om två timmar i bilen för att få höra matchreferatet.

För mig finns det inget annat lag

Ingmar Lidman

undefined
Anders Johansson och Lars Wiklund är stolta Piteåfans.
undefined
Skellefteå AIK:s trupp för säsongen 2023/2024 finns utskriven för analys.
undefined
Lars Sundbom och Mårten Karlsson njuter av sensommarsolen på konditoriets uteservering.

Hur många matcher har du sett totalt?

– Det går inte att räkna hur många matcher det blir, det är alldeles för många. Jag har sett i stort sett alla seriematcher sedan 1974. I påsk missade jag två slutspelsmatcher då jag fick barnbarn i Göteborg och vi åkte ner dit. Då undrade folk var jag höll hus, säger Anders.

Hur har AIK förändrats genom åren?

– Spelet går fortare och fortare för varje år, säger Mårten.

– Många tycker kanske att vi försöker spela i för högt tempo. Men behärskar vi det så vinner vi ju, säger Anders.

– Det är höghastighetshockey, då du får pucken ska du klippa direkt, säger Tommy.

undefined
Gänget vinkar och hejar till nära och kära som passerar förbi på gågatan genom Piteå.

Hur har publiken förändrats?

– Ja vi har ju blivit äldre, säger Tommy och skrattar.

– Det måste vara ännu roligare att vara supporter idag. Du har ett utbud på tv som är enormt, du kan följa laget på ett helt annat sätt, säger Mårten.

Men de är alla eniga om att hockey alltid gör sig bäst på plats i arenan.

– Trycket på plats är fantastiskt. Du måste vara där för att kunna känna och uppleva det, säger Anders.

– Det går inte att jämföra hockeyn på plats och på tv. Det är en helt annan stämning på plats och på något sätt är jag lugnare när jag är där i arenan. Det känns som att man kan heja och påverka mer då, hemma kan du ingenting göra och då blir jag mer nervös, säger Ingmar.

– När man står på västra är det fantastiskt att sjunga med. Särskilt när det är ett derby och det går bra, då är det helt otrolig stämning där, säger Mårten.

Trycket på plats är fantastiskt. Du måste vara där för att kunna känna och uppleva det

Anders Johansson

undefined
Lars Wiklund, Mårten Karlsson, Ingmar Lidman, Lars Sundbom och Anders Johansson.

Han nämner finalen 2013 mot Luleå hockey som ledde till SM-guld – ett av de starkaste hockeyminnena för samtliga i gänget.

– Vi vann SM-guld för första gången på 35 år, och så får vi göra det mot Luleå med 4-0 i matcher och vinst med 4-0 i sista matchen. Allt himmelskt föll över oss inom loppet av de där dagarna. Just det kommer vi nog inte få uppleva igen, säger Anders.

– Det var som en dröm, säger Mårten.

När både första och andra kaffekoppen är uppdrucken är det dags att åka hem och ladda för avfärd mot Skellefteå. Gänget synkar samåkning och tider en sista gång innan de skiljs åt för att ses bara några timmar senare igen på plats i Skellefteå Kraft Arena. Ännu en säsong är inledd för både Skellefteå AIK och för fikagänget som troget följer varje match. Målet för säsongen är de alla överens om.

– Vi går för guld! Det är nog en 5-6 lag som kan vinna och AIK är absolut ett av dem, konstaterar Tommy.

En del av bygden

Ett format där Skellefteå AIK lyfter fram intressanta personer ur bygden för att berätta sin unika historia kopplat till hockeyn. Alla har vi våra egna berättelser, minnen, ritualer kring matcherna. Alla är vi En del av Bygden och tillsammans är vi Bygdens Lag.

Det kanske är dig vi lyfter härnäst?
#endelavbygden


Hemsida: www.skellefteaaik.se
Instagram: www.instagram.com/skellefteaaik

Kanadensisk rajtare klar för Skellefteå AIK – inför SDHL

Kanadensisk rajtare klar för Skellefteå AIK – inför SDHL

Ishockey

Ulrika Dahlgren och Skellefteå AIK fortsätter pussla med lagbygget. Nu har laget gjort klart med ett kanadensiskt nyförvärv. ”Vi är mycket glada att hon skrivit på för oss”, säger Dahlgren i ett pressmeddelande.

Klart: De ska Skellefteå AIK möta i CHL nästa säsong

Klart: De ska Skellefteå AIK möta i CHL nästa säsong

Ishockey

Den gångna säsongen blev det en andraplats i CHL för Skellefteå AIK. Nu har lottningen inför kommande säsong gjorts – där AIK:s kommande motstånd är framplockade.

Uppgifter: AIK intresserade av hockeyallsvensk toppback

Uppgifter: AIK intresserade av hockeyallsvensk toppback

Ishockey

En pusselbit återstår innan Skellefteå AIK:s backsida är komplett. Enligt Sportexpressen är en hockeyallsvensk toppback ett av namnen AIK är intresserade av.

Klart: Så inleder Skellefteå AIK säsongen

Klart: Så inleder Skellefteå AIK säsongen

Ishockey

Lördagen den 21 september kan kryssas av i kalendern. Då inledes hockeysäsongen, där Skellefteå AIK inleder SHL på bortaplan.

Jakten över – kanadensisk målvakt klar för AIK: ”Toppmålvakt”

Jakten över – kanadensisk målvakt klar för AIK: ”Toppmålvakt”

Ishockey

Skellefteå AIK har hittat en målvaktspartner till Miranda Dahlgren. Direkt från den kanadensiska universitetshockeyn ansluter Camryn Drever, för sin första utlandssäsong. ”Jag beundrar lagets värderingar och synsätt”, säger hon i ett pressmeddelande.

AIK-nyförvärvet med storartad insats i hockey-VM – öste in poäng

AIK-nyförvärvet med storartad insats i hockey-VM – öste in poäng

Ishockey

Ett mål. Två assist. När Norge tog sin andra seger för årets hockey-VM var Skellefteå AIK:s senaste nyförvärv en av de stora frontfigurerna. Norge vann med 5–2 – där Michael Brandsegg Nygård var inblandad i tre av målen.

AIK-ikonen lockades kvar – av NHL-ikonen: ”Riktigt smickrande”

AIK-ikonen lockades kvar – av NHL-ikonen: ”Riktigt smickrande”

Ishockey

Lasse Marklund är hemma i Boviken. Han är en av nyckelpersonerna bakom det stora juniorundret i AIK. Till vardags finns han numera i Timrå, där han blir kvar två år till. Just nu är han hemma i Boviken och hämtar kraft inför kommande säsong. ”Det blir lite nytt, så det ser spännande ut”, säger 61-åringen.

KLART: Då möter Skellefteå AIK ärkerivalen Björklöven

KLART: Då möter Skellefteå AIK ärkerivalen Björklöven

Ishockey

Skellefteå AIK ställs återigen mot ärkerivalen Björklöven i ett försäsongsmöte i höst. Den 16 augusti drabbar lagen samman i Umeå.