Ewa Renkonen har jobbat mer än 25 år på Länsförsäkringar Västerbotten och har med andra ord gjort sig förtjänt av guldklocka. Just guld tillsammans med andra ädelmetaller och elektronik är det tjuvarna siktar in sig på när inbrott begås. Och nu är vi på väg in i den säsongen då många reser utomlands eller till lantställen och lämnar villan obevakad. Fritt fram för inbrottstjuvar med andra ord.
– Vill tjuven ta sig in i en bostad så gör han det. Så enkelt är det. Det enda man kan göra är att höja tröskeln för tjuven, säger hon sittandes vid ett skrivbord på kontoret i centrala Umeå.
Framför henne ligger hennes personliga favorit och drar till sig associationer från CSI och andra filmiska brottsplatsutredningar. Men mer om den och hur den faktiskt fungerade för Ewa själv lite senare.
– Det finns saker man kan göra för att försvåra, och på så sätt höja tröskeln, för en inbrottstjuv. Det är inte särskilt svåra och krävande insatser. Börja med att se till att omgivande plank runt huset eller planterade häckar inte blir för höga. Tjuvar brukar inte gilla när omgivningen ser vad de håller på med, säger hon.
Vidare vill Renkonen tipsa fastighetsägare att se över sina fönster. Genom att montera fönstergaller gör du det betydligt svårare för en inkräktare att ta sig in. Gallren ska helst sitta på insidan och vara väl fastsatta i vägg och fönsterkarm. Det går dessutom att förstärka fönstrets vanliga regling med extra fönstersäkringar.
– Lätta att montera och ger ökad trygghet, menar Ewa och fortsätter;
– Sen vill jag slå ett slag för att man kopplar en rörelsedetektor till utomhusbelysningen. Även om vi har ljusa nätter under sommaren så har de en avskräckande effekt. Och de allra flesta inbrotten sker på dagtid under årets mörkaste månader och då är effekten som störst.
Men hennes personliga favorit ligger på skrivbordet framför henne. Det är kanske den bästa – tillsammans med grannsamverkan, den mest effektiva och avskräckande metoden i dagsläget – för att hålla inbrottstjuvarna borta; DNA-märkningen.
– Det är väldigt mycket CSI över det här, säger hon och håller upp en liten avlång behållare samt en till synes vanlig ficklampa.
DNA-märkning finns från en rad olika tillverkare samt leverantörer och fungerar som så att en lösning penslas på föremål i hemmet. Varje behållare med lösning har en unik DNA-kod som registreras på fastighetsägaren.
– Det är väldigt enkelt att pensla på lösningen på de saker du vill märka upp. Den är inte synlig för blotta ögat och det är där som den här ficklampan kommer in i bilden, säger Ewa Renkonen och slår ficklampan.
Framför henne ligger en låda. På insidan av locket har Ewa penslat på lösningen – en märkning som utan lampans sken är helt osynlig. När ficklampans ultravioletta ljus lyser upp den fluorescerande märkningen syns små, små prickar plötsligt. I varje prick finns DNA-koden unik för varje lösning.
– Då man inte kan se om något är märkt är det viktigt att inte glömma bort klistermärkena som följer med och som visar att det här är ett hem med DNA-märkta ägodelar. Sätt gärna dem i fönster och på ytterdörren, säger Ewa.
Poängen med DNA-märkningen är att den fungerar avskräckande på så sätt att hälare inte vill ta emot föremål med den här typen av märkning. Såväl Stöldskyddsföreningen som polisen förordar den här metoden.
– Den har provats med väldigt gott resultat i Stockholmsområdet. Där har man kunnat se en tydlig effekt med en markant minskning av inbrott.
TIPS!
Andra sätt att minska risken för inbrott:
• Se till att ta hjälp av dina grannar – be dem hålla ögonen öppna. Låt dem tömma din brevlåda och flytta på saker på gården när du är bortrest för att få det att framstå som att du är hemma.
– Tänk som en tjuv tänker; stäng fönster, ta bort stegar och krattor, klipp ned buskage. Se gården med tjuvens ögon och försök se vad som gör att tjuven slår till – eller låter bli, säger Ewa Renkonen.
• Var försiktig med att berätta på sociala medier att du ska eller är på semesterresa. Även inbrottstjuvar har Facebook.
• Inbrottslarm fungerar. Det är förenat med kostnader – men det funkar.
Ett kit med DNA-märkning räcker enligt Ewa till fem stora märkningar – som cyklar och gräsklippare – eller till 20 små grejer. Och hon är ett levande bevis på att metoden fungerar.
– Jag fick igen min cykel som blev stulen och var borta i sju år tack vare DNA-märkning. Den var visserligen ett vrak, men jag fick tillbaka den. Så det fungerar – det gör det.