Annonssamarbete med Liberalerna

Tydliga beskedet: Så vill Liberalerna förbättra vården i länet

Sjukvården i Västerbotten måste förbättras. Det anser Liberalen Maria Lundqvist-Brömster (L) som vill att den stora personalkrisen inom vården får en lösning efter valet. Hon vill också se kortare köer till BUP och att äldrepsykiatrin återinförs.
– Jag tror aldrig att jag har upplevt en sådan kris i hälso- och sjukvården som vi nu har, säger hon.

 Maria Lundqvist-Brömster toppar Liberalernas lista till regionfullmäktige.

Maria Lundqvist-Brömster toppar Liberalernas lista till regionfullmäktige.

Foto: Patrick Trädgårdh/umebild.se

Native2022-07-11 13:31
Detta är ett annonssamarbete.

Efter 30 år inom politiken är liberalen Maria Lundqvist-Brömster (L) ett välkänt namn bland Västerbottens väljare. Den politiska karriären tog fart på 80-talet efter att hennes liberale kusin övertalat hennes att engagera sig inom partiet. Kort därefter väntade det första politiska uppdraget, som ersättare i Nordmalings miljö- och hälsoskyddsnämnd, och karriären fortsatte sedan som regionpolitiker.

LÄS MER: Så ska regionens utmaningar lösas

År 2006 valdes hon in i riksdagen och lämnade den riksdagsplatsen först åtta år senare. I dag är Maria Lundqvist-Brömster tillbaka inom regionpolitiken som gruppledare för Liberalerna i Västerbotten.

– Att göra karriär inom politiken är ingenting som kommer gratis. Det är slitsamt, det tar många år och kräver mycket ideellt arbete – samtidigt är det så vansinnigt roligt och spännande att vara politiker, säger Maria Lundqvist-Brömster när hon tänker tillbaka på sin karriär.

Fakta om Maria

Uppvuxen: Haga i centrala Umeå

Bor: Nordmalings kommun

Ålder: 66 år

Politiskt aktiv sedan: 1980-talet

Intressen: matlagning, resor, umgås med familjen

Politiker jag helst skulle vilja äta middag med: Bengt Westerberg.

Via denna länk kan du läsa mer om Maria Lundqvist-Brömster.

Som utbildad socionom har Maria Lundqvist-Brömster haft en lång karriär inom hälso- och sjukvården vid sidan av politiken. I höst hoppas hon på ett maktskifte och att den stora personalkrisen inom vården får en lösning efter valet:

– Vi har aldrig haft en sådan personalkris inom hälso- och sjukvården som vi har i dag. Det krävs ett maktskifte för att komma till bukt med dessa problem då vi har andra lösningar och tänker nytt.

undefined
Vården i Västerbotten måste förbättras, anser Liberalerna.

Liberalerna vill därför göra stora satsningar för att förbättra arbetsmiljön och lönerna för vårdpersonal, samt se en långsiktig plan kring personalförsörjningen.

– Regionen måste uppfattas som en attraktiv arbetsgivare för redan anställda, för nyutbildade och för seniorer. Följderna av dessa bristfälliga arbetsmiljöer leder i många fall till utbrändhet, förlorad kompetens, personalbrist och otrygghet för västerbottningarna.

–Det här är en fråga som måste få kosta och som vi måste våga prioritera. I dag flyr personalen på grund av stress och dåliga arbetsvillkor. Det medför att vi måste minska antalet vårdplatser vilket bara blir en ond cirkel. Sommarstängningar av hälsocentraler och förlossningen i Lycksele är konsekvenser av detta. För att minska köerna inom vården måste det finnas vårdpersonal.

Förbättringar

Så vill Liberalerna förbättra vården i länet:

1. Erbjud fler karriärtjänster och utbildningsplatser i vården: Regionen måste vara en attraktiv arbetsplats för att behålla befintligt personal, men också för att rekrytera ny personal.

2. Minska antalet listade patienter per läkare: Liberalerna vill se max 1500 listade patienter per läkare inom primärvården. I dagsläget saknas omkring 100 läkare för att Region Västerbotten ska kunna nå detta mål.

3. Inför tandläkarbuss: Tandläkarbuss gör tandvården mer tillgänglig i inlandet och underlättar för äldre inom äldreomsorgen som slipper resa.

Barns psykiska ohälsa och bristerna inom psykiatrin är ett annat område som Liberalerna vill se förbättringar inom. Även här är personalförsörjning ett problem – den påtagliga läkarbristen inom psykiatrin medför långa väntetider.

–I dag är köerna till BUP väldigt, väldigt långa. Vi liberaler vill se fler upphandlade utredningar, men även en vidareutveckling av de psykosociala team som finns på hälsocentraler och inom skolverksamheten, så att de får rätt verktyg för att jobba med barns psykiska ohälsa i ett tidigt skede.

– Sedan kan vi konstatera att andra delar av psykiatrin har blivit kraftigt eftersatta. Till vuxenpsyk är det enorma köer och det finns vuxna som ännu inte har fått sin neuropsykiatriska diagnos. Även äldre människors psykiska ohälsa måste prioriteras genom att återupprätta äldrepsykiatrin, som nedrustats.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.