Annonssamarbete med Länsförsäkringar Västerbotten

TIPS: Tung snö på gång – så ska du tänka kring ditt tak

Hur mycket väger egentligen snö? Och hur vet man när det är dags att skotta för att inte riskera skador på fastigheter? Ulf Ödling på LF Västerbotten är expert på byggskador. Här är hans fem råd kring takskottning som alla med ett eget tak borde läsa.

Ulf Ödling på LF Västerbotten är expert på byggskador och kommer med fem råd för ditt tak.

Ulf Ödling på LF Västerbotten är expert på byggskador och kommer med fem råd för ditt tak.

Foto: LF Västerbotten

Native2025-02-25 09:00
Detta är ett annonssamarbete.

Även om det är någon månad till våren och snösmältningen är här på riktigt har vintern vi befinner oss i växlat mer i temperatur än normalt. Ena veckan har det varit minusgrader och snöfall, andra dagar har det varit plusgrader och takdropp.

Med stora mängder snö som smälter och blir tung utsätts fastigheter för stora påfrestningar och i värsta fall kan byggnader kollapsa. Ulf Ödling på LF Västerbotten är skadereglerare och besiktningsman med inriktning byggskador.

– Äger du en ladugård, maskinhall eller annan ekonomibyggnad är det ditt ansvar som fastighetsägare att se till att inte stora mängder snö fastnar på ditt tak, säger han och fortsätter:

– Bostadshus är normalt konstruerade för att klara tyngden av snö. Men jag rekommenderar ändå att man ser över snömängden och skottar vid behov.

undefined
Ulf Ödling, skadereglerare och besiktningsman på LF Västerbotten.

Expertens råd kring takskottning:

1. Säkerhet

Om du inte anlitar ett företag som utför takskottning så gå inte upp ensam på taket, använd säkerhetslina, ta med dig en mobiltelefon och håll dig helst till platta tak.

2. Håll koll på väderprognosen

Väntas det plusgrader kan det vara läge att skotta bort snön innan töandet börjar. Blöt snö ökar risken för snöras och väger mycket. För mycket tung, blöt snö innebär stora påfrestningar på taket.

3. Skotta på båda sidorna

Skotta lika mycket på båda sidorna av taket samtidigt. Skotta inte bort all snö på ena sidan av taket, då kan det uppstå en snedbelastning som kan göra att takkonstruktionen ger vika.

4. Det är skillnad på platt tak och sadeltak

Platta tak behöver inte bara skottas för viktens skull. Om taket läcker värme kan snö smälta och bilda en smältvattenpöl. Traditionella sadeltak på en normalvilla behöver inte skottas lika ofta, men det är ändå viktigt att hålla undan snön – inte minst för att undvika skador på skorstenar, ventilationshuvar och snörasskydd. Tänk också på att snö som rasar av branta tak kan skada altaner och uteplatser.

5. Skotta inte för mycket

Det är viktigt att man använder rätt teknik när man skottar. Skotta inte bort all snö, låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter snö. Annars är risken stor att du skadar taket med snöskyffeln, med risk för att det läcker in vatten när snön smälter.

undefined
Att skotta kontinuerligt är bra både för rygg och tak menar Ödling.
undefined
Nyfallen snö väger cirka 30 kilo per kubikmeter.

– Nyfallen snö väger cirka 30 kilo per kubikmeter, det gör att 30 centimeter nysnö väger cirka 10 kilo per kvadratmeter, 40 centimeter cirka 12 kilo och så vidare. Framåt senvintern sjunker gammal snö ihop av sin egenvikt och av värme vilket gör att ett kompakt snölager kan väga mycket, mycket mer. Och då är det bra att man har skottat innan det börjar bli riktigt tungt – både för ryggen och takkonstruktionen, säger Ulf Ödling och fortsätter:

– Ett bra slutligt tips är att se över taken även på husvagnar, husbilar och släpvagnar. När du skottar dessa ska du även här komma ihåg att lämna någon decimeter så att du inte orsakar skador som i förlängningen kan innebära läckage.

Här kan du som privatperson läsa mer om LF Västerbottens tips kring skottning.

Snötyp och vikt

Mycket fluffig snö: mindre än 30 kilo/kubikmeter

Nyfallen fluffig snö: 30–100 kg/kubikmeter

Våt nysnö: 100–200 kg/kubikmeter

Vindpackad nysnö: 200 kg/kubikmeter

Packad senvintersnö: 200–300 kg/kubikmeter

Vårsnö i avsmältningens slutskede: 400 kg/kubikmeter

Källa: SMHI

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.