Varje år bryter det ut knappt 300 eldstadsrelaterade bränder i länet – bränder som startar i eldstäder och rökkanaler till följd av bristfälligt underhåll eller tekniska brister. Och mycket tyder på att fler bränder är att vänta menar Tomas Ekman på Länsförsäkringar Västerbotten som utöver hans jobb som skadeförebyggare även utreder bränder.
– 90 procent av de här bränderna startar i anläggningar som dessvärre inte är besiktade och sotade, säger han och spår en dyster utveckling under den kommande hösten och vintern;
– Därför är min gissning att vi kommer se en kraftig ökning av antalet bränder då många dessvärre använder sig av sina anläggningar trots att den inte har setts över av en behörig sotare.
Går du i tankar på att köpa en kamin? Här har brandskyddsföreningen samlat bra tips.
Alla anläggningar som används till eldning ska vara anmälda till kommunen. Nya anläggningar ska enligt lag vara sakkunnighetsbesiktad innan de tas i bruk och äldre anläggningar ska vara sotade och brandskyddskontrollerade för att se att den är i skick att eldas i. Det uppdraget går till den lokala sotaren.
– Det är tydligt att många valt att investera i kaminer eller planerar att använda sig av eldstäder som tidigare stått oanvända. Vi märker en tydlig uppgång av antalet brandskyddkontroller – sedan sommaren har vi en konstant kölista som mina medarbetare och jag gör vad vi kan för att hålla nere, säger Peder Nilsson är sotarmästare på Umeå Sotning & Ventilation.
I takt med stigande elpriser säljs det kaminer och huggs ved som aldrig förr. Men Peder Nilsson menar att allt för många har lite för stor tilltro till effekterna med en kamin.
– Syftet med en lokal eldstad är inte att den ska fungera som en primär värmekälla. Vid överdriven eldning finns risk att man övereldar och överbelastar anläggningen. Kaminer och de allra flesta skorstenar är inte byggda för att klara kraftig eldning och till de äldre eldstäderna finns det sällan kvar några eldningsinstruktioner som säger hur mycket anläggningen faktiskt klarar, säger Peder Nilsson.
Tomas Ekman på Länsförsäkringar Västerbotten kan inte annat hålla med. Han understryker att kaminer och eldstäder ofta inte har något annat syfte än så kallad trivseleldning och för att, möjligen, klara av att värma upp rummet som kaminen är placerad i.
– Det är väldigt viktigt att ta reda på hur mycket man faktiskt kan elda. Det finns tumregler men bäst är det om man faktiskt förhåller sig till tillverkarens rekommendationer.
Mer information om sotning och brandskydd hittar du via den här länken.
Säkrare eldning
- Använd inte mer än 2 kg ved per timme (cirka 3 vedträn). Kolla upp vad din kamin har för kapacitet.
- Elda med ren och torr ved.
- Använd gnistskydd i öppen spis.
- Lägg askan i en plåthink med lock och förvara den på ett brandsäkert underlag tills du säkerställt att den är kall.
- Kontrollera att din rökkanal och skorsten är sotad och i ordning för att eldas i.
- Kolla med din kommun hur ofta du behöver sota.
- Kom ihåg att kaminer är en lokal eldstad. Är ambitionen att värma ett helt hus – installera då en värmepanna.
Både Peder och Tomas återkommer till vikten att se till att den anläggning man har i hemmet är i bra skick. Vid eftersatt sotning finns stor risk för skorstensbränder.
– Tjärbildning och sotbeläggning i rökkanalen är förenat med stora brandrisker. Och kommer jag ut till ett hus som drabbats av en brand som kunnat undvikas genom brandskyddskontroller så blir följden i det allra flesta fallen att ersättningen från oss blir nedsatt med allt från 25 till 100 procent. Då hade det varit både enklare och, framförallt, billigare att tänka till innan – och ringa en sotare, säger Tomas Ekman på Länsförsäkringar Västerbotten och avslutar;
– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att låta en sotare se över ens anläggning. Många vet inte vilka risker de utsätter sig själva och sina familjer för.