Annonssamarbete med Laitis

Så undviker du skador på arbetsplatsen

Arbetsplatsolyckor är vanliga inom industrin och kunskapen kring personligt skydd måste höjas för att öka säkerheten för anställda. ”Andningsskydd eller glasögon kan tyckas vara i vägen, men det är viktigt med rätt skydd för rätt arbetsuppgift”, säger Anders Säfvenberg på Laitis, som hjälper till med både expertis och specialutrustning för olika ändamål.

Anders Säfvenberg är industrisäljare och hjälper företag att hitta rätt skyddsutrustning till deras anställda för att minimera arbetsskador.

Anders Säfvenberg är industrisäljare och hjälper företag att hitta rätt skyddsutrustning till deras anställda för att minimera arbetsskador.

Foto:

Native2020-09-09 15:30
Detta är ett annonssamarbete.

Bara en av fyra industriarbetare använder skyddsutrustning vid olika riskmoment under en arbetsdag. Det visar en Sifoundersökning som skyddsspecialisten Skydda nyligen låtit göra.

Undersökningen visar också att 29 procent av industriarbetarna har råkat ut för olyckor eller tillbud.

Anders Säfvenberg är industrisäljare på Laitis och hjälper kunder att hitta bra helhetslösningar inom personligt skydd.

– Använder du inte rätt skydd för en specifik arbetsuppgift kan det få konsekvenser i framtiden, exempelvis problem med hörsel. Det finns ett bra uttryck som lyder ”Ta två” vilket betyder att man ska tänka efter två gånger innan man utför ett jobb, säger han.

På Laitis hemsida kan du läsa mer om hur du förebygger olyckor på arbetsplatsen.

undefined
Cenneth Asplund är expert på personligt skydd och kan skräddarsy utrustning efter de behov som finns. Dålig komfort ska inte vara ett hinder för att man struntar i att exempelvis använda hjälm, menar han.

När expertishjälp behövs kontaktar Anders Säfvenberg Cenneth Asplund, key account manager på 3M som har stor kunskap inom just personligt skydd.

– Det handlar om kläder, skor, hjälmar, skyddsglasögon, hörselkåpor, visir och andningsskydd bland annat, säger han.

Läs även: Här är produkterna som skyddar dig både hemma och på jobbet.

För att industripersonal ska kunna genomföra sitt arbete obehindrat utan att skyddsutrustningen blir ett hinder kan Cenneth Asplund rekommendera en mängd olika produkter.

Han menar att det finns rätt god kunskap kring hörselskydd, men att det är värre på andningssidan.

Ett exempel är den rök som svetsning orsakar. Cenneth Asplund visar upp ett litet rör med något som ser ut som finmald aska.

– Detta är elva gram svetsrök som är tillåtet att andas in under ett år. Använder man inte andningsskydd så riskerar man att andas in och samla på sig mycket mer, men använder man skydd så minimerar man inandningsröken till nästan noll.

Cenneth Asplund menar att människor oftast inte vet om hur farliga vissa arbetsmoment kan vara, annars skulle de aldrig gå in i situationen. Andningsskydd anses vara besvärligt att ha på sig, men det gäller att välja rätt. Har skyddet hög komfort ökar chansen att det används kontinuerligt.

Anders Säfvenberg bekräftar bilden av att mer information behövs, men att fler och fler företag blir medvetna om riskerna.

– Det blir allt vanligare att jag får frågor kring skydd för specifika ändamål. Det kan vara en process att få in tänket vid ny skyddsutrustning, men man ska aldrig vara rädd för att ställa frågan, säger han.

Här hittar du rätt utrustning för att skydda dig vid olika arbetsuppgifter.

undefined
"Använder du inte rätt skydd för en specifik arbetsuppgift kan det få konsekvenser i framtiden", säger Anders Säfvenberg.

Undvik olyckor

- Kontinuerliga riskbedömningar av arbetsplatser gör det enklare att förebygga olyckor och öka tryggheten. Ta hjälp av en skyddsexpert om ditt företag saknar kompetens för att göra egna riskbedömningar.

- Företagsledningen måste prioritera säkerhetsarbetet och se till att de involverade har rätt kompetens, tydliga rutiner, tid och resurser till sitt förfogande.

- Skyddsombud, chefer och medarbetare behöver uppdaterade kunskaper för att hantera risker på rätt sätt.

- Se till att skyddsombuden har rätt kunskaper och tillräckliga mandat. De är viktiga för arbetsplatssäkerheten och kan få fler att engagera sig.

- Involvera medarbetarna i säkerhetsarbetet och dra nytta av deras erfarenheter kring riskbedömning och personlig skyddsutrustning.

- Varje medarbetare ska veta vad som gäller på arbetsplatsen och vara medveten om sitt eget ansvar.

- Visa vilka skador och sjukdomar som kan uppstå om man inte följer rutiner eller har rätt skydd.

Källa: Industrirapport 2019 utförd av Sifo på uppdrag av Skydda.

Att tänka på

- För att använda skyddsutrustningen på rätt sätt behöver man veta vad den skyddar mot och hur den fungerar.

- Ta fram lättillgängliga instruktioner för varje arbetsmoment. Beskriv vilka risker som finns och vilket skydd man behöver.

- Skyddsutrustningen måste sitta bekvämt och ha god passform för att ge rätt skydd. Därför ska varje användare få möjlighet att prova ut skydd individuellt.

- Följ alltid tillverkarens instruktioner för hantering och förvaring av skyddsutrustning.

- Regelbunden service och besiktning är avgörande för säkerheten. Skyddsutrustningen fungerar sämre, eller inte alls, om den är för gammal eller har defekta komponenter.

- Samarbeta med skyddsexperter och leverantörer för att anpassa utbildningar, sortiment och service efter dina behov.

Källa: Industrirapport 2019 utförd av Sifo på uppdrag av Skydda.

undefined
Bland hörselskydden har utvecklingen gått framåt.

Hörselskydd

Bland hörselskydden har utvecklingen gått framåt. Numera finns kåpor med inbyggd radio, blåtandsmöjlighet, möjlighet till att prata i telefon där mikrofonen filtrerar bort allt annat än talet eller med medhörning så att man hör vad arbetskamraterna säger, men där de högsta ljuden kapas vid 82 decibel.

På en arbetsplats med över 80 decibel ska arbetstagarna ha tillgång till hörselskydd. Över 85 decibel är det krav på att arbetstagarna tar på sig hörselskydd, annars är arbetsgivaren ansvarig om skada uppstår.

Här kan du kolla in vilka olika slags hörselskydd som finns.

Källa: Cenneth Asplund, 3M.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.