FN uppmanar sina medlemsstater att under Kooperationens år 2025 främja kooperativt företagande och uppmärksamma den globalt framgångsrika affärsmodellen. Kooperationen i Västerbotten har gått samman och enats om tre områden där man tillsammans kan verka för och bidra till ett bättre Västerbotten; med en levande landsbygd, bättre hälsa och större trygghet.
– För oss på LF Västerbotten är trygghet ett centralt begrepp och utgör också vår vision – tillsammans skapar vi en trygg framtid i Västerbotten. Men en levande landsbygd och en god hälsa för västerbottningarna är minst lika viktiga för att vi ska bygga ett bättre Västerbotten, säger Catharina Gehrke.
Hon är vd på LF Västerbotten, som är ett av 23 självständiga länsförsäkringsbolag i samverkan inom Länsförsäkringsgruppen. LF Västerbotten bildas redan 1855 och firar 170 år i år – ett av Västerbottens äldsta bolag. Bolagsformen är ömsesidig, vilket innebär att bolaget ägs av sina kunder. Den vilar på gamla tiders landskapslagar, där Brandstoden innebar att alla i byn hjälpte till att bygga upp hus och gårdar som eldhärjades.
– Idag innebär det att vi hjälps åt ekonomiskt när någon av oss i kollektivet drabbas av skada, förklarar Catharina och fortsätter:
– Med vår lokala förankring och med Västerbotten som enda marknad, verkar vi alltid för länets bästa. Ett tryggt, stabilt och välmående samhälle där vi tillsammans – som bolag, lokal aktör och i samverkan med andra – skapar de bästa förutsättningarna för länets invånare. Alla våra beslut utgår från kunden, och som kundägt och ömsesidigt bolag är vi kundernas förlängda armar.
Kan arbeta mer långsiktigt
Hon konstaterar att den ömsesidiga bolagsformen innebär flera fördelar för både kunder och verksamhet. Bolaget kan arbeta mer långsiktigt och hållbart i sin affärsstrategi, och därigenom bygga stabilitet och säkerhet för sina kunder, vilket också innebär mer ansvarsfulla och etiska affärsbeslut.
– Dessa aspekter gör den ömsesidiga bolagsformen både attraktiv och relevant när det kommer till att möta framtidens utmaningar och möjligheter.
Catharina Gehrke betonar att i en tid då hållbarhet blir allt viktigare, erbjuder den ömsesidiga bolagsformen en naturlig fördel genom sitt fokus på långsiktig, ekonomisk stabilitet och ett tydligt ansvarstagande – bolaget måste kunna bära kollektivets kostnader och kan inte be sina kunder om mer kapital, som andra bolagsformer kan göra.
– Eftersom vi ägs av våra kunder och inte av externa aktieägare med krav på avkastning, kan vi verka för hållbara och etiska affärsmetoder, som gynnar både miljön och samhället på lång sikt.
Motståndskraftig under ekonomiska kriser
Bolagsformen har genom historien visat sig vara motståndskraftig, särskilt under ekonomiska kriser. Som ömsesidigt bolag kan LF snabbare anpassa sig till sina kunders behov och önskemål, i högre utsträckning än många traditionella bolagsformer.
– Vi har helt enkelt varit bättre rustade för att hantera ekonomiska svängningar och erbjuder stabilitet för våra kunder – viktiga fördelar i en värld med ökande ekonomisk osäkerhet. Och i en framtid där kundernas krav och förväntningar ständigt förändras är denna flexibilitet en stor fördel.
Hon konstaterar att framtidens konsumenter värdesätter transparens och ett etiskt beteende.
– Den ömsesidiga bolagsformen, med sin kundägda struktur, främjar transparens och ansvarstagande, vilket i sin tur bygger starkare förtroende och lojalitet bland kunderna, avslutar Catharina Gehrke.