Ungefär 30 procent av alla fordonsskador som Länsförsäkringar Västerbotten handlägger handlar om stenskott.
– Stenskott är ett jättevanligt. Det är väldigt många av våra kunder som drabbas och då känns det extra roligt att vi på Länsförsäkringar har ett så bra upplägg för de som har oturen att råka ut för det. För våra kunder är nämligen lagningen av stenskott helt kostnadsfri, säger Linda Wiklund som är gruppchef fordonsskador på Länsförsäkringar Västerbotten.
När man drabbas av ett stenskott är det viktigt att så snabbt som möjligt få skadan lagad. Annars riskerar vindrutan att spricka och då krävs det att hela rutan byts ut. Att byta hela rutan är mycket dyrare, tar längre tid och har en högre belastning på miljön jämfört med att laga den innan den spricker.
– De företag vi har avtal med som lagar stenskott har alltid som ambition att laga ett stenskott i stället för att byta ut hela rutan. Hållbarheten påverkas inte utan den kommer att vara lika stark som innan stenskottet, säger Linda Wiklund.
De allra flesta stenskotten går att laga. Det skadorna som inte lagas är stenskott nära glaskanten, framför eventuella kameror samt skador som hamnar direkt i förarens siktfält.
– Ofta går det dessutom väldigt fort att laga ett stenskott. Vissa verkstäder menar att det går fortare än 30 minuter.
När din bil är försäkrad hos Länsförsäkringar Västerbotten och drabbas av ett stenskott så kostar det inget att få skadan lagad. Länsförsäkringar Västerbotten bjuder nämligen på självrisken.
– Med andra ord så sparar du både tid, pengar och på miljön om du ser till att laga stenskottet. Och det här gäller alla typer av bilmodeller oavsett ålder på bilen. Det tycker jag är toppen, säger Linda Wiklund.
Men det absolut bästa vore väl om man helt slapp att laga vindrutor. Det går dock inte att helt undvika risker för stenskott då det helt enkelt ofta har med ren otur att göra. Men det finns saker man som förare kan göra för att minska risken;
• Håll avstånd till framförvarande bil.
• Var extra försiktig när grus ligger på asfalten, särskilt på våren.
• Vid möte på grusiga vägar, sänk farten.
• Var uppmärksam på vägskyltar med varning för stenskott.
• Ta hänsyn till din medtrafikant, montera stänkskydd.
– Och har oturen varit framme; tejpa stenskottet så att så lite smuts som möjligt kan ta sig in i skadan. Ju mindre smuts och ju snabbare du tar dig till bilglasmästaren – desto bättre blir resultatet, avslutar Linda Wiklund på Länsförsäkringar Västerbotten.
Länk plus call-to-action; Vill du veta mer om Länsförsäkringar Västerbottens kostnadsfria lagning av stenskott? Då hittar du mer information här.