Det började bra med brandövningen hemma hos familjen Mikaelsson-Dermes. Pedagogiskt tänkte mamma Erika att de tillsammans i familjen skulle gå igenom checklistan: Brandöva hemma med Länsförsäkringar Västerbotten.
– Steg ett var att man skulle bestämma en återsamlingsplats. När Leo först föreslog mormor, som bor fyra kilometer härifrån, och sen köket förstod jag att vi som föräldrar kanske ska göra upp en plan först och sen, i nästa steg, blanda in barnen, säger hon i hallen i kedjehuset strax utanför stan.
Runt benen på henne springer fyraårige Leo och snart tvåårige Oliver. Stolta har de precis berättat att de haft brandövning på förskolan. Enligt Leo tog det ”bara tre minuter” för hela klassen att ta på sig kläder och springa ut på skolgården.
Brandövningar är vanliga på skolor och arbetsplatser. Oftast genomförs de en gång per år. Men på den plats där flest omkommer på grund av bränder – i hemmet – där är brandövningar inte lika vanliga.
– 80 procent av alla bränder sker i bostäder. Trots det är det ytterst få som faktiskt övar på hur de ska bete sig om det skulle uppstå en brand. De som har bäst koll, åtminstone teoretiskt, på vad som gäller är faktiskt oftast barn i skolåldern som med jämna mellanrum genomför brandövningar på skolorna, säger Tomas Ekman, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Västerbotten.
Sedan 1994 har han arbetat på försäkringsbolaget. Med en bakgrund som elingenjör är han i dag skadeförebyggare med el och brand som nisch. Den bakgrunden har kommit väl till pass sista tiden då han varit med och författat en rapport som bygger på säkerhet vad det gäller elektronik som man beställer från stora utländska nätjättar.
– Det har varit en ögonöppnare till och med för mig. Av 28 elektronikladdare samt nattlampor för barn som vi testat hade 26 belagts med försäljningsförbud i Sverige på grund av risk för brand eller annan personfara, säger han.
Varken Leo eller Oliver har nattlampa. Däremot har de väldigt mycket energi. Och den kan komma väl till pass när det är dags för familjen att brandöva. På pappa Daniels signal ska hela familjen hoppa ur sängarna, ta sig ned för trappan, på med skor samt jacka och sen ut till den förutbestämda återsamlingsplatsen utanför huset.
Det går sådär.
– Tanken var att det skulle vara ”rök” i trapphuset och att barnen skulle krypa, eller i alla fall huka sig, på väg ned för trappan. Det glömde vi nog, säger Erika Mikaelsson.
På andra försöket lyckas de bättre. Först ut är Leo som dessvärre missar att ta på sig skorna. I det här fallet var scenariot att det börjat brinna i kaminen. Just värmekällor, kaminer och eldstäder, är den vanligaste orsaken till brand i hus. I lägenheter är det oftast i anslutning till spisen som de flesta bränder uppstår berättar Tomas Ekman.
– Brandvarnare är den bästa livförsäkringen. De ska finnas på varje våningsplan och batterier ska bytas i enlighet med tillverkarens föreskrifter alternativt en gång per år. Brandvarnare och brandsläckare kan man inte ha för många av. Släckarna ska vara placerade så att alla i familjen vet var de är, gärna vid utgångar och som en extra bonus ska man gärna förvara en utomhus i ett förråd så att man kan komma åt den för att försöka gå tillbaka och prova släcka branden om möjligt, säger Tomas Ekman.
Familjen Dermes-Mikaelsson har två brandsläckare. Båda är vita och smälter på ett bra sätt in i familjens möblemang. Den ena av de två är exemplariskt placerad under trappan vid entrén och den är absolut inte för tung för att lyfta enligt fyraårige Leo.
– I ett hem kan brandsläckarna vara vilken färg som helst. I en offentlig miljö måste de vara röda, säger Tomas Ekman.
Han berättar vidare att pulversläckare är överlägsna skumsläckare och att man med jämna mellanrum ska kontrollera sin släckare.
– Det finns inga krav på hur ofta man ska kontrollera sin släckare. Men ta för vana att då och då, kanske samtidigt som du byter batterier i brandvarnaren, kolla att mätaren står på det gröna fältet och att innehållet rör på sig och rinner när man vänder den upp och ned. Se också till att den inte har några synliga skador på flaskan och att slangen ser okej ut.
Det handlar, enligt Tomas, om att tänka efter före – se till att man har varnare, släckare och brandfilt. När olyckan är framme går det fort oavsett om man har en släckare eller inte.
– Alla bränder är små till en början. Man brukar säga att vid en rumsbrand har man fem minuter på sig att göra något aktivt. Sen är det för sent.
På fem minuter hinner man mycket. Man hinner visa sitt mjukdjur, dansa, ta ut och stoppa in nappar massvis av gånger. Men man hinner även stiga ur sängarna, ta mamma och pappa i hand och springa ned för trappan, stoppa fötterna i skorna och ta sig ut på gården.
– Bra, jättebra. Jag tycker ni har varit jätteduktiga, säger Erika till grabbarna när de står ut vid buskarna på uppfarten. Hon fortsätter uppmuntra dem innan hon vänder sig till sambon Daniel och konstaterar lågmält;
– Det hade varit bra om jag också hade fått på mig skor. Jag tror vi får fortsätta träna på det här.
Gör din egen brandövning hemma hos dig. Det tar inte mer än några minuter, men kan rädda liv.