Annonssamarbete med Länsförsäkringar Västerbotten

Experten: Om olyckan är framme – så undviker du att skada dig

Mat, miljö och inte minst motion – det är tre viktiga ingredienser för att undvika fallolyckor – framför allt om du är senior. – Kost, träning och hemmamiljön är väldigt viktigt för oss. Tar du promenader med en kompis så får du dessutom socialt utbyte, säger Frida Pettersson.

Frida Pettersson jobbar inom HR, bland annat med hälsorelaterade frågor. Hon är dessutom utbildad fysioterapeut.

Frida Pettersson jobbar inom HR, bland annat med hälsorelaterade frågor. Hon är dessutom utbildad fysioterapeut.

Foto: Malin Grönborg

Native2023-02-13 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Bland Västerbottens 65-åringar och äldre vårdades 6 027 per 100 000 invånare för fallolyckor 2020.

Ju äldre vi blir desto viktigare är det att förebygga risken att ramla, eftersom skadorna kan bli allvarliga. Det finns saker att tänka på i vår närmiljö, men också kring hur vi tar hand om oss själva som är av betydelse.

Frida Pettersson jobbar inom HR, bland annat med hälsorelaterade frågor. Hon är dessutom utbildad fysioterapeut.

– Fallolyckor är jättevanliga, framför allt bland äldre personer och det beror på att vi med åldern får sämre balans, minskad muskelmassa och sämre syn, säger hon.

Fall sker så klart utomhus, framför allt under vinterhalvåret då det kan vara väldigt halkigt ute, men ofta handlar det om situationer i hemmet som leder till olyckor. En ”ska bara” fixa en trasig lampa eller byta gardiner och ställer sig på pallar och stolar så som de flesta gjort under hela sina liv.

– Många känner sig nog inte ostadiga eller osäkra, men det är bra att ha insikt så att man kan undvika att ramla. Att be om hjälp är mycket bättre än att chansa.

Tips för att förebygga skador! Läs mer här!

Att se över sin hemmiljö är ett bra sätt att förebygga olyckor. Frida Pettersson menar att sladdar som ligger framme och knöliga mattkanter är två stora fallfällor.

– Se till att ta undan sladdar och lägga halkskydd under mattorna. I badrummet är det också bra att ha ett halkskydd på golvet när man kliver ur duschen. I vissa hus finns även höga trösklar som är lätta att snubbla över. Ta bort uppenbara risker. Se dessutom till att ha bra belysning under kvällar och nätter.

undefined
Forskning visar att träning minskar risken för fall och allvarliga skador om du ramlar.

Läs mer om Länsförsäkringar Västerbotten.

Utanför hemmet är det viktigt att sanda vid entrén och ett stöd, så som en spark eller gåstavar, vid promenader kan vara skönt att ha.

– Tänk också på att ha skor som sitter bra på fötterna. Är det halkigt ute så använd broddar eller skor med dubbar.

Det allra bästa sättet att förebygga fallolyckor menar Frida Pettersson är att hålla sig aktiv. Forskning visar att träning minskar risken för fall och allvarliga skador om du ändå ramlar. Balansförmåga och muskelstyrka är viktiga nycklar.

– Att göra uppbyggande och stärkande övningar tycker jag absolut att man ska få in som rutin två gånger i veckan. Du kommer långt med övningar du kan göra hemma. Allt är bättre än inget för en otränad person. Promenerar du dessutom 30 minuter fem dagar i veckan så betyder det mycket för din grundläggande fysik. Och glöm inte maten. Det är lätt att förlora aptit när vi blir äldre, men viktigt att äta näringsrikt och regelbundet och få i sig energi.

undefined
Det finns flera sätt att öva upp balansen på.

TIPS PÅ ÖVNINGAR

Styrka 

För att muskler ska byggas upp måste de belastas och bli trötta. 

 • Sitt på en stol med benen i 90 graders vinkel. Res dig upp till stående och sätt dig långsamt ner igen. Detta är en grundläggande övning för många vardagliga aktiviteter. Du kan ha en stol framför dig att ta tag i om du tappar balansen.
 • Tåhävningar. Gå upp på tå och sjunk sakta ner igen. Håll i dig i en stol när du gör övningen.
 • Gör bensträck genom att sitta på en stol och sträcka ut ena foten. Sänk den långsamt tillbaka. Gör samma sak med andra benet.
 • Bensträck bakåt. Stå vid diskbänken för stöd. Sparka höger och vänster ben växelvis bakåt. Känn hur du aktiverar sätesmusklerna.

Upprepa rörelserna 8–12 gånger.

Rörlighet

 • Jobba med axlarna genom att sitta eller stå. För armarna upp mot taket och ned igen. Upprepa 8–12 gånger.
 • Jobba med nacken. Sträck på dig och försök att bli så lång som möjligt. Vrid sedan huvudet så mycket du kan åt höger. Stanna i ytterläget i några sekunder och vrid sedan huvudet så mycket du kan åt vänster.
 • Sitt på en stol och skjut ryggen bakåt och sträck sedan långsamt så mycket som möjligt så att du svankar. Övningen kallas Cat and Cow. Upprepa 8–12 gånger.

Balans

För att få bättre balans behöver övningarna vara utmanande. Därför är det viktigt att de görs säkert, med bra stöd i närheten. Stå i ett hörn, håll i dig i diskbänken, i en stadig stol eller stå framför en säng eller soffa som kan ta emot om du tappar balansen. Öka svårighetsgraden allt eftersom du tränar upp dig. 

 • Stå på ett ben så länge som möjligt. Byt sedan ben.
 • Gå balansgång på ett streck på golven. Håll i dig i diskbänken om du behöver.
 • Jobba med tyngdöverföring genom att stå bredbent och stadigt med fötterna på golvet. För över din kroppstyngd på vänster och höger ben.
 • Gå på tå en viss sträcka på golvet. Gå sedan på hälarna.

Upprepa rörelserna 8–12 gånger.

undefined
Om olyckan händer är det bra att sett över sin olycksfallsförsäkring innan.

Här tecknar du som är senior en egen olycksfallsförsäkring!

Som yrkesverksamma har vi oftast en olycksfallsförsäkring via jobbet, men som pensionär är detta något som riskerar att falla mellan stolarna. Det kan vara bra att tänka på när man ser över sina försäkringar.

– Det är viktigt att ha en bra försäkring hela livet för olycksfall och särskilt viktigt för äldre om de råkar ut för fallskador. Om du trillat och skadat dig ska du ta kontakt med ditt försäkringsbolag, säger Frida Pettersson.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.