Facebook har i flera år delat ut sina Community Action Grants till projekt inom kommunala verksamheter, skolor och ideella organisationer. Projekten ska använda teknik för att skapa samhällsnytta, främja fysiska eller digitala möten mellan människor, eller förbättra utbildning i STEM-ämnen som matte, fysik och teknik. Förra året valde man att, utöver Luleå, även expandera till Boden, Kalix, Piteå och Älvsbyn.
Ska motverka en antipluggkultur
Sangis skola kommer med hjälp av Facebooks bidrag stärka utvecklingsmöjligheter för både lärare och elever. Arbetet ger goda förutsättningar för hela Sangis, då stödet har öppnat möjligheter för skolans lärare att bland annat våga testa nya digitala metoder i sin undervisning.
– Vi kan vara i framkant och visa att skolan är viktig. Vi har märkt att det finns en antipluggkultur bland pojkar, att det inte är coolt att läsa och skriva. Därför har vi arbetat med ett läslyft. Och det är alltid roligt att komma till Sangis när man ser att lärarna prövar nytt med eleverna i fokus, berättar Monika Invall.
Arbetet är fortfarande i uppstartsfas, och det har förenats med ett redan påbörjat arbete inom STL, Skriva sig till lärande, en vetenskapligt beprövad metod som kombinerar digitala lösningar med lärande. När det var dags för ansökan hösten 2020 var man på tårna.
– Vissa saker kunde vara knepiga, till exempel att som kommunal verksamhet veta vem som skulle skriva under det som skulle skickas in. Men vi fick god hjälp från Facebook, de var ett enormt stöd och svarade på våra frågor, säger Monika Invall.
Öppnar skolan för världen
På Töreskolan går 124 elever, och det pratas 23 olika modersmål. Det är också en skola som märker av en klyfta i elevernas förutsättningar, då många kommer från mer utsatta förhållanden utan större tillgång till exempelvis teknik, vilket Facebooks bidrag nu används till att överbygga. Bland annat genom att få alla elever att se möjligheterna med teknik, och göra det tillgängligt för alla.
– Vi har skapat ett makerspace, ett rum i skolan där eleverna kan testa och lära sig ny teknik tillsammans, och som integreras i undervisningen. Så vi pratar inte bara om teknik, vi jobbar även praktiskt. Det betyder mycket både för lärarna och eleverna, berättar rektor Helena Öhman.
Större tillgång till teknik och vad man kan använda det till öppnar också för fler möjligheter för eleverna där de kan få kontakt med sin familj utanför Sverige. Bidraget adderar till det redan påbörjade arbetet med digitalisering för att kreativt och innovativt främja lärande för alla elever.
– Vi har jobbat fram en vision om digitalisering, och en handlingsplan för arbetet framåt. Facebook gav oss möjligheten att kunna gå all in och köra i gång direkt. Det känns jättekul!
Så söker du Facebook CAG 2021
1. Beskriv ditt projekt – vad ska det göra, varför är det viktigt, och hur ska du genomföra det?
2. Skapa ett konto på www.cybergrants.com/facebook/DataCenterGrantsSverige
3. Fyll i alla steg och skriv under villkoren
4. Skicka in din ansökan innan deadline 15/10.
Läs mer på https://datacenters.fb.com/grants/