Det är inte bara vi människor som gärna boar in oss nu när det är blött, kallt och mörkt ute. Även små möss tycker att vädret är rätt ogästvänligt och tar sig gärna in där det är torrt.
– På hösten ser vi alltid en ökning av möss som vill ta sig in i våra hus, säger Per Olofsson, skadedjurstekniker på Länsförsäkringar Västerbotten.
Som hus- och fritidshusägare med enskilda lägen ute i naturen får man räkna med småkryp, fåglar och djur, men blir skadedjur som möss ett problem så finns åtgärder att ta till. Per Olofsson menar att det viktigaste är att jobba förebyggande och tänka långsiktigt.
– Ta till tätningsåtgärder, helst innan du upptäcker problemen. Tänk som en liten gnagare. Var kan de komma in? På hus med lockpanel finns utrymme för dem att klättra och där kan man sätta musborst, musband, spikband eller finmaskigt stålnät nertill. Tänk på att inte täta till helt, för då kan fukt uppstå. Det måste finnas luftning, säger Per Olofsson.
TIPS
INFÖR VINTERN – SÅ UNDVIKER DU MÖSS I DITT SOMMARHUS
Inne:
- Ställ madrasser och dynor på högkant och häng upp täcken. Då kommer mössen inte åt att bygga bo.
- Täta runt genomföringar exempelvis under diskbänk, bakom spis och vid elcentral.
- Se till att mat inte ligger framme, töm skafferiet och släng sopor.
- Ha ordning och reda i källare och på vinden. Ju mer bråte desto mer attraktiv boplats för möss.
- Placera ut slagfällor som är gillrade med choklad, jordnötssmör eller annat kladdigt.
Ute:
- Täta synliga hål i husgrund och fasad med finmaskigt stålnät. Använd mobilkamerans selfie-läge för att hitta håligheter under ytterpanelen. Hörn och husknutar är ställen där möss ofta kommer in, så var extra noga att täta där.
- Undvik all fågelmatning ute då möss lockas till spillet runt fågelbordet.
- Håll gräs kortklippt runt huset och placera inte ved, trädgårdsmöbler eller annat intill eller mot fasaden. Där hittar möss skydd och föda.
- Placera inga rabatter, klätterväxter, träd eller buskar nära fasaden. Möss är duktiga klättrare.
- Placera sopbehållare och kompost en bit från huset. Håll dem i gott skick och ha alltid lock på.
Läs mer om hur du kan förebygga besök av oinbjudna gäster här.
En mus kan ta sig igenom ett hål på sex–sju millimeter, så stålnät eller spikband med mindre maskhål än så är bra att använda. Det gäller även håligheter och genomföringar i fasad och grund.
– Det kan ta tid att komma åt problemet helt, men se det som ett långtidsprojekt. Det blir bättre och bättre för varje år.
De skador som ofta orsakas av mössen är att de gnager sönder saker. Dels för att slipa ner sina tänder som ständigt växer och dels för att äta. För gnagbehovet söker de föremål med lämplig konsistens som exempelvis stearinljus, tvålar, textilier eller elledningar. Vad gäller mat är de i första hand vegetarianer, men äter lite vad som helst. Att städa undan det som är möjligt kan minska skadorna.
– Om du ändå känner att du inte får ordning på problemet så ring oss. Vi kommer ut och kan ge rådgivning på plats och bekämpa med slagfällor. Med dem får man kontroll på var och hur många de är. Men det är ditt eget förebyggande arbete som hjälper i längden.
Länsförsäkringar Västerbotten hjälper dig med sanering av skadedjur – läs mer här.
Bekämpningsmedel är en sista utväg och får endast brukas av professionella då det finns tydliga regler kring hur det får användas. Det eftersom det kan ge konsekvenser i faunan och endast är en provisorisk lösning.
– Då handlar det om sanering som avslutas inom några dagar, annars finns risk att medlet sprider sig ut i naturen och näringskedjan.