Annonssamarbete med Älvsbyhus

Friköpt villa eller bostadsrätthus – här är skillnaden

Vad är skillnaden mellan hus i bostadsrättsform och friköpt villa? Och hur påverkas egentligen ekonomin av att bygga ett eget hus, jämfört med att köpa bostadsrättshus eller äldre hus? Experterna på Sveriges största hustillverkare Älvsbyhus reder ut begreppen.

Älvsbyhus Linnéa är Sveriges mest sålda villa.

Älvsbyhus Linnéa är Sveriges mest sålda villa.

Foto: Älvsbyhus

Native2021-04-22 14:38
Detta är ett annonssamarbete.

Sedan starten 1944 har Sveriges största hustillverkare byggt mer än 43 000 villor och fritidshus. Älvsbyhus ambition är att ge så många som möjligt chansen att bygga hus, och just därför vill de reda ut vad ett nybygge egentligen innebär – och att det inte alls behöver vara en mycket dyrare historia jämfört med andra alternativ.

– Vi får fortfarande många frågor kring detta från kunder, och ser dessutom så många felaktiga påståenden florera från mäklare och andra exploatörer som jämför bostadsrätt och äganderätt på ett missvisande sätt. Det känns ibland som att kunderna blir lurade när de väljer en bostadsrätt, därför att det i slutändan kan bli dyrare när man inte äger det man köper, säger Olov Granström, säljchef på Älvsbyhus.

undefined
"När man ser bostadsrätter i villaform eller radhusform, så kan de se likadana ut som friköpta villor. Man ser det som att man äger sitt hus själv. Men man ser inte den verkliga kostnaden", säger Olov Granström., säljchef Älvsbyhus.

På Älvsbyhus menar man att det hör till ren konsumentupplysning att reda ut skillnaderna, och att det inte alls går att jämföra parhus, villa och radhus i bostadsrättsform med en friköpt villa.

– Det finns en viss okunskap om vad man egentligen köper och äger. Man vet inte vad en bostadsrätt innebär, att det man köper i en bostadsrätt är en del av ett lån, och att man äger det tillsammans med andra människor, förklarar Peter Hortlund, säljare på Älvsbyhus.

En stor del av de flesta bostadsrättsföreningars ekonomi består av gemensamma lån. Med dagens låga räntor kan man som köpare betala mycket i en bostadsrätt, men ändå få rimliga boendekostnader. Men många kanske inte inser vilken situation man sätter sig i genom att dela så stora lån tillsammans med andra, och vad som händer om läget förändras och räntorna plötsligt stiger.

– När man ser bostadsrätter i villaform eller radhusform, så kan de se likadana ut som friköpta villor. Man ser det som att man äger sitt hus själv. Men man ser inte den verkliga kostnaden, att det inte bara är de privata lånen man ska amortera på utan också föreningens lån, säger Olov Granström.

I en bostadsrättsförening har man dessutom lika stort underhållsansvar och samma skyldigheter som i sitt friköpta hus. Men i många frågor krävs det att föreningen kommer till majoritetsbeslut, frågor som kanske inte alltid landar som man själv vill.

undefined
"Idag blir det faktiskt, på de flesta orter i Sverige, billigare med ett nytt hus jämfört med ett gammalt", säger Peter Hortlund, säljare Älvsbyhus.

Vilka är då fördelarna med en friköpt villa?
– Det är framför allt att du rår dig själv, du betalar inte avgifter till någon annan eller någon annans lån. Du behöver inte vara med i en förening med olika viljor om hur saker ska skötas. Du äger din mark, du äger ditt hus, och har full rådighet över vad du vill och behöver göra med det, säger Peter Hortlund.

En annan missuppfattning som Älvsbyhus vill reda ut, är att det skulle vara väldigt mycket dyrare att köpa ett nytt hus än ett begagnat. Det kan till och med vara tvärtom.

– Idag blir det faktiskt, på de flesta orter i Sverige, billigare med ett nytt hus jämfört med ett gammalt. När man köper ett äldre hus är det ofta bara punktinsatser gjorda, som kök och badrum, medan de stora systemen som är viktiga för huset långsiktigt inte har fått samma kärlek på länge. Det kan bli en dyrare historia än man tänkt sig, säger Peter Hortlund. 

Vill du veta mer om vad det innebär att bygga hus? Kontakta Älvsbyhus!

undefined
På Älvsbyhus menar man att det hör till ren konsumentupplysning att reda ut skillnaderna mellan hus i bostadsrättsform och en friköpt villa.

Ett billigare begagnat hus kan med andra ord kräva stora ekonomiska insatser allt eftersom. Dessutom är det stor skillnad i de grundläggande kvaliteterna som finns i ett modernt nybyggt hus, som exempelvis isolering, ventilation, energiåtervinning och våtrumskrav. 

– Det gäller att sätta investeringskostnaden i förhållande till driftskostnaden. Därför kan 500 000 eller en miljon extra för ett nytt hus vara den bästa affären långsiktigt, jämfört med ett gammalt. Det kan med andra ord vara värt att låna upp några kronor ytterligare om man har möjlighet, för att långsiktigt ha en underhållsfri och driftekonomisk lösning, säger Olov Granström. 

Även ur ett hållbarhetsperspektiv kan ett nybygge vara att föredra, både gällande energiförbrukning och material.

– Nya trähus har mycket mindre miljöpåverkan, eftersom man idag är noggrannare med vad materialen innehåller gällande bland annat kemikalier. Vi har full koll på vilka material och ämnen man bygger in i huset, på ett helt annat sätt än man hade förr. Med allt nytt från början köper du dig dessutom väldigt många år av underhållsfritt, vilket också är en viktig hållbarhetsaspekt, säger Olov Granström.

undefined
"Nya trähus har mycket mindre miljöpåverkan, eftersom man idag är noggrannare med vad materialen innehåller gällande bland annat kemikalier", säger Olov Granström.
Om Älvsbyhus

Sveriges största hustillverkare. 21 år i rad har Älvsbyhus varit landets största småhustillverkare.

Topp tre i nöjd kund-index. Älvsbyhus ligger för tredje året på raken i kundnöjdhets-toppen enligt branschens gemensamma nöjd kund-index, NKI.

Bygger mycket i Malmfälten. I samband med den stora samhällsomvandlingen i Malmfälten är Älvsbyhus en av flera leverantörer av småhus. De har också levererat en stor del av villorna som hittills byggts i Gällivare för att ersätta de hus som behöver rivas på grund av gruvdriftens utbredning.

Mer info och kontakt: Se Älvsbyhus.se.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.