Annonssamarbete med LF Västerbotten

Fler dör i trafiken i Västerbotten jämfört med övriga landet

Siffrorna talar sitt tydliga språk; fler fotgängare skadas och omkommer i trafiken i Västerbotten jämfört med övriga landet. Och nu befinner vi oss i de mörkaste månaderna på året – den period på året då allra flest drabbas.
– Och de allra flesta olyckorna sker faktiskt på det, för mig, mest oväntade stället, säger Ewa Renkonen på Länsförsäkringar Västerbotten.

Foto: Länsförsäkringar Västerbotten

Native2023-10-30 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Västerbottens skadestatistik sticker ut från övriga landet. Antalet döda och svårt skadade oskyddade trafikanter per 100 000 invånare ligger på 13 procent här i länet. Det är nästan sju procent över rikssnittet.
– Jag vet inte om det beror på att vi västerbottningar är mer promenerade och cyklande än vad andra är. Men det är ett faktum att vi ligger nästan 7 procent över rikssnittet, säger Ewa Renkonen, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Västerbotten.

undefined
Ewa Renkonen

I statistiken visar det sig dessutom vara så att flest olyckor sker i upplysta stadsområden. Även om man som gångtrafikant tycker att vägen är upplyst och du själv tydligt uppfattar trafik så är det tydligt man inte syns tillräckligt.

– Ljuset utomhus uppfattas som mycket ljusare av gångtrafikanter än av bilister. Utan reflex och med mörka kläder syns man en kväll i november först på 25 meters håll. Med reflex syns man på 125 meter.

Det låter som att lösningen är enkel. Och sedan 2017 har Ewa Renkonen och hennes kollegor delat ut mer än 50 000 reflexvästar till västerbottningarna. Det är inte där problemet sitter. Folk har reflexer. Problemet är att de inte använder dem.
– Reflexer är den absolut billigaste livförsäkringen. Men de måste användas!

undefined
Utöver belysning ska en cykel enligt lag ha reflexer bak, fram och på sidorna. Trots detta kan det vara svårt – till och med på nära håll – att upptäcka en cykel i höstmörkret.

När man som Ewa Renkonen arbetar som skadeförebyggare och vet att Länsförsäkringar Västerbotten som enskilt företag delat ut drygt 50 000 västar och genomfört en rad kampanjer för att öka användandet av reflexer, men antalet olyckor ändå ligger rejält över övriga landet; hur känns det då?

– Ibland funderar man på om vi som försäkringsbolag kan göra på något annat sätt. Men jag vet att vi informerar och verkligen gör vad vi kan och lite till. Nu är det upp till västerbottningarna att se till att de syns bättre. Vi måste få ned olyckstalen, så här kan det inte fortsätta, säger hon.

Hon berättar vidare att det funnits siffror som säger att över 70 procent av alla svenskar har reflexer hemma. Känslan Ewa har är att vi sätter reflexer på våra barn, blinkande halsband på våra hundar och att vi kanske, kanske har blivit lite bättre på att använda reflexer. Men det är långt ifrån i den utsträckning som vi borde.

– Det är dags att vi alla syns! Använd reflexer, de syns bäst om den sitter lågt och är i rörelse. Den kan till exempel fästas långt ner på armen eller på benet, säger Ewa Renkonen och avslutar;
– Och till er som inte har någon reflex hemma; jag bryr mig inte varifrån ni köper en reflex – i vår webbshop eller någon annanstans. Bara ni gör det!

Länsförsäkringar uppmanar alla att ta på sig reflex när ni går ut.

undefined
Besök vår hemsida
Karta: Rådhusesplanaden 11
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.