Förra årets höga elpriser gjorde att fler eldstäder togs i bruk av västerbottningarna. Eldstäder som i många fall varken är besiktade eller sotade.
Varje år bryter det ut ungefär 300 eldstadsrelaterade bränder i länet – bränder som startar till följd av bristfälligt underhåll eller tekniska brister. Ludwig Jonsson och Jonas Karlsson är skadeförebyggare på Länsförsäkringar Västerbotten. Båda har förflutet som skadereglerare och har på nära håll vilken skada en brand kan göra. De är ofta ute hos familjer för att hjälpa dem att se över sitt brandskydd.
– Materiella skador är naturligtvis tråkiga, men de går att åtgärda och spelar ingen roll i händelse av att bränder tar liv, säger Jonas Karlsson.
Han och kollegan Ludwig Jonsson kommer gärna med råd och tips kring hur man undviker att bränder utbryter – och vad som behövs i hemmet i händelse av att olyckan ändå är framme.
– Vårt jobb går ut på att få våra kunder att själv få upp ögonen för risker. Tillsammans med dem går vi runt i kundens bostad och identifierar brister och potentiella faror. Och det finns saker man göra, säger Jonas Karlsson.
Alla anläggningar som används till eldning ska vara anmälda till kommunen. Nya anläggningar ska enligt lag vara sakkunnighetsbesiktad innan de tas i bruk och äldre anläggningar ska vara sotade och brandskyddskontrollerade för att se att de är i skick att eldas i. Det uppdraget går till den lokala sotaren.
Peder Nilsson är sotarmästare på Umeå Sotning & Ventilation.
– Det är tydligt att många valt att investera i kaminer eller planerar att använda sig av eldstäder som tidigare stått oanvända. Vi märker en tydlig uppgång av antalet brandskyddskontroller – sedan sommaren har vi en konstant kölista som mina medarbetare och jag gör vad vi kan för att hålla nere, säger han.
Utöver en kontrollerad eldstad finns flera bra tips kring hur man eldar säkert. Råd att ta till sig som fastighetsägare.
Tips!
- Använd inte mer än 2 kg ved per timme (cirka 3 vedträn). Kolla upp vad din kamin har för kapacitet.
- Elda med ren och torr ved.
- Använd gnistskydd i öppen spis.
- Lägg askan i en plåthink med lock och förvara den på ett brandsäkert underlag tills du säkerställt att den är kall.
- Kontrollera att din rökkanal och skorsten är sotad och i ordning för att eldas i. Kolla med din kommun hur ofta du behöver sota.
- Kom ihåg att kaminer är en lokal eldstad. Är ambitionen att värma ett helt hus – installera då en värmepanna.
– Men även om man följer alla tips kring hur man ska elda säkert så vill jag och Ludwig ändå lyfta ytterligare några saker vi tycker alla husägare ska göra på en regelbunden basis. Det kan vara när man ställer om klockan eller första advent – det spelar inte så stor roll – det viktiga är att man gör det regelbundet.
• Motionera jordfelsbrytaren Kontrollera funktionen var sjätte månad genom att trycka på testknappen – ofta utmärkt med ett "T". Om den inte bryter strömmen omedelbart bör man omgående kontakta ett elinstallationsföretag för att byta ut den.
• Kolla brandvarnarna Testa att de fungerar, byt batterier och dammsug den så att den fungerar ännu bättre. Fundera om de sitter på rätt ställe. Gärna mitt i rummen och definitivt i de rum ni sover.
• Vänd och skaka brandsläckare Pulvret i brandsläckare kan sätta sig om den inte vänds upp och ned då och då. Det kan bli som en kaka som bidrar till att den fungerar sämre eller inte alls. Innehållet i en släckare ska låta som blöt sand.
Huset som duon besöker idag bedöms ha en god brandsäkerhet. Fungerande brandvarnare finns på strategiska platser, på alla våningsplan och är av sådan modell att de ”pratar” med varandra i händelse av brand och husägaren bedyrar att batterierna byts varje jul. Brandfilt finns i köket.
– Men brandsläckaren, om än att de har två utspridd i huset, är för liten. Vi rekommenderar en storlek på sex kilo. Och de är inte dyra. Snarare väldigt billiga om de kan bidra till att rädda liv, säger Ludwig Jonsson.
Kaminen i vardagsrummet är sotad och besiktad.
– Tjärbildning och sotbeläggning i rökkanalen är annars förenat med stora brandrisker. I händelse av ett hus som drabbats av en brand som kunnat undvikas genom brandskyddskontroller så blir följden i det allra flesta fallen att ersättningen från oss blir nedsatt med allt från 25 till 100 procent. Då hade det varit både enklare och, framförallt, billigare att tänka till innan – och ringa en sotare, säger Ludwig Jonsson och avslutar;
– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att låta en sotare se över ens anläggning. Många vet inte vilka risker de utsätter sig själva och sina familjer för.
Här hittar du mer information från Länsförsäkringar Västerbotten kring hur du brandsäkrar ditt hem!